ZAPOSLENI U OVOJ STRUCI ZARADE I DO 2.000 EVRA MESEČNO: Ovo je top deset najplaćenijih zanimanja u Srbiji
Foto: Shutterstock

ZAPOSLENI U OVOJ STRUCI ZARADE I DO 2.000 EVRA MESEČNO: Ovo je top deset najplaćenijih zanimanja u Srbiji

Novčanik -

Republički zavod za statistiku objavio je novi izveštaj o prosečnim platama, a programeri, piloti i naučnici ostali su na vrhu najplaćenijih zanimanja. Tako su i dali odgovor na pitanje ko to u Srbiji zarađuje po 2.000 evra mesečno.

Prema zvaničnim podacima, mnoge plate su daleko veće od prosečne u Srbiji, koja je u julu 2023. iznosila 83.781 dinar (neto).

Situacija nije mnogo promenjena u odnosu na prethodne mesece kada su plate u Srbiji u pitanju, a ove delatnosti nastavljaju da dominiraju na srpskom tržištu.

Programeri

Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija su i dalje na tronu po visini plata. Prosečna zarada u ovoj oblasti iznosi 276.735 dinara, a u okviru nje najplaćenije zanimanje je računarsko programiranje pa tako oni koji se bave ovim poslom računaju na platu od 355.044 dinara. Reč je o prosečnim zaradama, i ovo je zanimanje jedino sa prosečnom zaradom više od 300.000 dinara.

Vazdušni saobraćaj

Nakon programera, slede piloti, kojima je prosečna zarada u julu iznosila 267.667 dinara. Kod nas su na drugom mestu, a, podsetimo, u Hrvatskoj je ovo najplaćenije zanimanje.

pilot, kokpit
foto: Profimedia

Naučno istraživanje i razvoj

Iza pilota, na trećem mestu nalaze se oni koji se bave naučnim istraživanjem. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, njihova prosečna primanja u julu su iznosila 243.114 dinara.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

Četvrto najplaćenije zanimanje u Srbiji pripada oblasti rudarstva. Rudari mogu da računaju na platu od 158.941 dinara, a oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 219.507 dinara, piše B92.

Upravljačke delatnosti

Još jedno od najplaćenijih zanimanja su menadžeri. Kako pokazuju podaci RZS, oni koji se bave upravljačkim delatnostima zarađuju 207.108 dinara.

menadžer, šef
foto: Shutterstock

Proizvodnja koksa i derivata nafte

Sledeća najplaćenija delatnost pripada prerađivačkoj industriji. Naime, poslovi ove industrije su se oduvek kotirali visoko što se tiče primanja, a plata onih koji su izabrali da se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte iznosi 197.270 dinara.

Finansijske usluge

Još jedno od najplaćenijih zanimanja spada u finansijske delatnosti – konkretno, pružanje finansijskih usluga (osim osiguranja i penzijskih fondova). Zaposleni koji se bave ovim poslom zarađuju u proseku 186.710 dinara.

Proizvodnja duvanskih proizvoda

I – opet posao koji pripada prerađivačkoj industriji. Osim proizvodnje koksa i derivata nafte, u top-10 najplaćenijih delatnosti našla se i proizvodnja duvanskih proizvoda. Njihova mesečna zarada, prema poslednjim podacima, iznosi 181.099 dinara.

Međutim, izgleda da u Nemačkoj baviti se ovim poslom i nije tako bajno. Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je sve manje uzgajivača duvana. Nekada je u Nemačkoj broj poljoprivrednika koji su gajili duvan bio četvorocifren, ali se tokom godina sve više smanjivao zbog manje potrošnje cigareta i drugih duvanskih proizvoda.

Uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima

Pored eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, još jedna delatnost iz oblasti rudarstva se našla na ovoj listi – uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima. Plata onih koji su izabrali ovo zanimanje iznosi 176.791 dinar.

Telekomunikacije

Deseto najplaćenije zanimanje spada u oblast informisanja i komunikacija, gde oni koji se bave telekomunikacijama imaju platu u iznosu od 171.452 dinara.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track