MLEKO 83 DINARA, MESO 465, ALI CENA JAJA ŠOKIRA! Prosečna plata u Rusiji malo veća nego u Srbiji, a pogledajte koliko KOŠTA HRANA
Foto: Profimedia

potrošačka korpa

MLEKO 83 DINARA, MESO 465, ALI CENA JAJA ŠOKIRA! Prosečna plata u Rusiji malo veća nego u Srbiji, a pogledajte koliko KOŠTA HRANA

Novčanik -

Cene hrane u Rusiji beleže rast u poslednje dve godine, ali manji od prognoza na Zapadu gde su verovali da će sankcije ozbiljno pogoditi životni standard građana.

Tako prosečna potrošačka korpa čak i u poslovično skupoj Moskvi ostaje pristupačna za veći deo stanovništva.

Potrošači u supermarketima u Moskvi mahom navode da nije bilo značajnijeg skoka cena osnovnih namirnica iako ima i zamerki na cene pojedinih artikala.

ŠTA KAŽU POTROŠAČI?

- Cene uvek rastu, nisu male, ali su u razumnim granicama. Svakako ne mogu da kažem da manjka proizvoda na tezgama. Penzionerima je oduvek bilo teško - kaže penzionerka Svetlana koju su reporteri zatekli u supermarketu "Pjatjoročka" gde se redovno snabdeva osnovnim namirnicama.

Ajnura, koja radi u jednoj kompaniji za čišćenje, kaže da nije primetila veći skok cena osnovnih namirnica u supermarketima, ali da su zato poskupele neke druge stvari kao što su uvozni lekovi.

Nešto drukčije viđenje kretanja na tržištu namirnica ima Renat, projekt menadžer jedne od moskovskih kompanija, koga su novinari zatekli u prodavnici "Spar" gde je kupovao voće u pauzi za ručak:

- Cene jesu porasle. Morate pažljivo da pratite svoje troškove jer su neke namirnice u supermarketu postepeno poskupljivale i nekako cena neprimetno rasle. Upoređujem s onim što sam trošio pre godinu dana i razlika je jasna. Osnovni izdaci su mi porasli za oko 30-40 odsto. Ranije sam mogao posle posla da odem u prodavnicu i da kupim šta mi treba za 1.500 rubalja, a sada je to već 2.000 - navodi Renat.

Očigledno je da stanovništvo razume da je inflacija globalan proces.

- Generalno, dobro nam ide jer, kad sam pričao sa društvom iz Kopenhagena, rekli su mi da mesecima sede bez projekata, kriza je. Proces je globalan, ali u Rusiji je ok. Svako je za sebe i svi se snalaze kako mogu - rekao je reporteru umetnički asistent i šanker Miša dok je u prodavnici "Vkusvil" kupovao voće.

POVRĆE UKUSNIJE NA PIJACI

Scenograf Daša u istoj prodavnici kupuje povrće, a kako ističe, nije čak problem što je voće i povrće poskupelo nego što nije ukusno:

- Nebitno koliko platiš. Za povrće mora da se ide na pijacu. Ne može se kupovati u supermarketu - navodi Daša.

Studentkinja ruskog jezika iz Bugarske, Iva, kaže da su cene u Rusiji podnošljive i pristupačne u odnosu na cene u njenoj državi.

- Cene su slične kao u Bugarskoj pre 5-10 godina, neke stvari mogle bi biti jeftinije, možda voće, povrće, pecivo...

Prosečna zarada u Rusiji je oko 76.000 rubalja (oko 88.000 dinara), a u Moskvi oko 100.000 rubalja (116.000 dinara).

PILETINA POSKUPELA

Prema podacima Rosstata, Ruske agencije za statistiku, cene hrane za period od januara do kraja jula 2023. porasle su za 7,7 odsto. Proizvodi koju su najviše poskupeli su piletina, beli kupus i šargarepa.

Prema istim podacima, prosečni rast cena u periodu od prošle godine do sada razlikuje se za određene artikle pa je tako litar mleka u junu 2022. koštao 73,14 rubalja, sada košta 73,54 (83,36 dinara), što znači da je cena porasla 0,55 odsto.

U istom periodu hleb je koštao 84,6 rubalja, a sada košta 86,03, rast je 1,69 odsto. Jaja (10 komada) koštala su 74,26 rubalja, a sada koštaju 77,31 (89,67 din) što je rast cene od 4,11 odsto.

Kilogram svinjskog mesa je koštao 405,58 rubalja, sada košta 401,15 rubalja (465,28 din), što znači da se cena smanjila za 1,09 odsto.

Krompir (1kg) koštao je 63,04, a sada košta 46,11 rubalja (53,48 din), odnosno jeftiniji je za 26,86 odsto.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track