GRADNJA U EVROPI OPADA, U SRBIJI CVETA, U ČEMU JE FORA? Najveći pad imaju Česi i Rumuni, a u Srbiji izdato više dozvola nego lane
Foto: Shutterstock

STATISTIKA

GRADNJA U EVROPI OPADA, U SRBIJI CVETA, U ČEMU JE FORA? Najveći pad imaju Česi i Rumuni, a u Srbiji izdato više dozvola nego lane

Nekretnine -

Desezonirana proizvodnja u građevinarstvu smanjena je u maju za 0,9 odsto u evrozoni i za jedan odsto u EU, prema prvim procenama Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije. U aprilu 2024. proizvodnja u građevinarstvu pala je za 0,4 odsto u evrozoni i ostala stabilna u EU.

U poređenju sa istim mesecom godinu dana ranije, proizvodnja u građevinarstvu u maju 2024. je smanjena za 2,4 odsto u evrozoni i za 2,5 odsto u Evropskoj uniji.

U zoni evra u maju je, u poređenju sa aprilom, proizvodnja u građevinarstvu smanjena za jedan odsto za izgradnju zgrada, a 1,1 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti. U EU je zabeležen pad od 0,9 odsto za izgradnju zgrada i jedan odsto za građevinske delatnosti.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci najveći mesečni pad proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Češkoj (-5,1 odsto), Rumuniji (-4,1 odsto) i Mađarskoj (-3,8 odsto). Najveći rast je ostvaren u Finskoj (+1,9 odsto), Bugarskoj (+1,1 odsto) i Belgiji i Španiji (obe +3 odsto).

gastarbajteri, građevina, građevinci
foto: Shutterstock

Posmatrajući godišnje poređenje vidi se da je u zoni evra u maju 2024, u poređenju sa majem 2023, proizvodnja u građevinarstvu smanjena za 4,8 odsto za izgradnju zgrada i 1,8 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti. U EU je pad iznosio 4,8 odsto za izgradnju zgrada, a 1,9 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći godišnji pad proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Švedskoj (-7,5 odsto), Sloveniji (-7,4 odsto) i Nemačkoj (-7 odsto). Porast je zabeležen u Mađarskoj (+7,3 odsto), Bugarskoj (+4,4 odsto) i Danskoj (+1,1 odsto).

CENE NEKRETNINA

U prvom kvartalu 2024. godine cene kuća u EU porasle su za 0,4 odsto, a zakupnine za 0,9 odsto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2023. U poređenju sa prvim kvartalom 2023. godine cene kuća u EU porasle su za 1,3 odsto, dok su zakupnine bile veće za 3,0 odsto.

- Cene kuća i kirije u EU pratile su sličan obrazac između 2010. i drugog kvartala 2011. godine, ali se sada drugačije razvijaju. Dok su zakupnine stalno rasle od tada do drugog kvartala 2023. godine, cene kuća su pratile drugačiji obrazac, uključujući smanjenje i brža povećanja - navodi se na sajtu Eurostata.

U Srbiji izdato 2,4 odsto više građevinskih dozvola

Dok gradnja u zoni evra i celoj Evropskoj uniji poslednjih meseci polako usporava, u Srbiji se čini da krize – nema.

U maju 2024. izdata je 2.461 građevinska dozvola, što predstavlja povećanje od 2,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 81,8 odsto odnosi se na zgrade, a 18,2 odsto na ostale građevine. Prema dozvolama izdatim u maju 2024. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.468 stanova, prosečne površinoe od 76,9 kvadratnih metara.

Za Srbiju je specifična i situacija da cene nekretnina nastavljaju da rastu bez izgleda da će se situacija uskoro promeniti. Tako su prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), cene stanova u prvom tromesečju skočile za 4,74 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Cene stanova u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle za 4,52 odsto, dok je novogradnja, odnosno kupovina od investitora, imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

Loznica, gradnja, novogradnja, zgrada, gradilište
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Iz Beocity nekretnina su ranije za Biznis.rs rekli da će trend rasta cena nekretnina trajati još neko vreme.

- Sve je stvar ponude i tražnje. Da potražnja nije velika ni cene ne bi mogle da rastu. S obzirom na to da tražnja ne opada, cene će još neko vreme sigurno pratiti trend rasta - rekli su nam iz ove agencije za nekretnine.

Kurir.rs/Biznis.rs/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja