ZAJEČAR DAJE GOTOVO 10 MILIONA RSD ZA IZGRADNJU PARKA Biće jedinstven u Srbiji, imaće rimsko kupatilo i amfiteatar, a to nije sve
Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube

NESVAKIDAŠNJE

ZAJEČAR DAJE GOTOVO 10 MILIONA RSD ZA IZGRADNJU PARKA Biće jedinstven u Srbiji, imaće rimsko kupatilo i amfiteatar, a to nije sve

InfoBiz -

Grad Zaječar raspisao je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za gradnju tematskog Parka rimskih imperatora. Tematski park planiran je u Park Šumi Kraljevica.

Parcela je deo najvećeg sportsko-rekreativnog kompleksa u Zaječaru. Cela zona sportskog centra obuhvata površinu od preko 50 hektara i smeštena je na obroncima brda Kraljevica, a na delu predmetne parcele nedavno je izgrađen novi fudbalski stadion.

solarni paneli, Zaječar
foto: Zamedia/Youtube Printscreen

Novi javni prostor, kako se navodi u projektnom zadatku, treba da predstavlja turističku atrakciju kakve su popularne u svetu i dopunu kulturno-turističke ponude Spomen park šume Kraljevica i Zaječara.

U okviru parka planirana je poučna staza 17 rimskih imperatora sa skulpturama svih rimskih careva rođenih na teritoriji Srbije, trijumfalni luk sa biletarnicom i kontrolom karata i plato za prijem posetilaca.

U planu je i rimsko kupatilo-bazen sa tremom uz scenografsko oblikovanje oko bazena po uzoru na rimsko kupatilo, zatim, otvoreni amfiteatar sa 700 mesta za sedenje, vidikovac s pogledom na park, akvadukt sa kojeg se voda sliva i kreće se dalje kroz park mrežom kanala koji se ulivaju u rimsko kupatilo.

Mreža kanala presecaće mrežu pešačkih staza sa mostovima iznad kanala.

Rim, Parada, Rimljani
foto: Profimedia

Gradiće se i rimsko selo, rasadnik, dečje igralište, stena za penjanje, avantura park. Za zaposlene, koji će biti 18, predviđena je upravna zgrada na 480 m2, sa info-centrom, suvenirnicom i kancelarijama.

Za posetioce je u planu 15 parking mesta za automobile, i šest za autobuse i kamione. Posao projektovanja vredan je 9,2 miliona dinara.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track