DO 1. APRILA SRBIJA DOBIJA MEĐUNARODNO PUTNO PRISTANIŠTE: Vrednost radova je 4,2 miliona €, a nalaziće se u blizini ovog grada
Foto: Printscreen/Youtube/radio televizija Bor

DO 1. APRILA SRBIJA DOBIJA MEĐUNARODNO PUTNO PRISTANIŠTE: Vrednost radova je 4,2 miliona €, a nalaziće se u blizini ovog grada

InfoBiz -

Postavljanjem šipova, u Donjem Milanovcu je počela izgradnja novog međunarodnog, putnog pristaništa.

- Prema dinamici radova, prvi od dva pontona trebalo bi da bude završen između 15. marta i 1. aprila, dok se izgradnja kompletnog pristaništa očekuje do kraja juna - rekao je za RTV Bor Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

Nakon sprovedene tenderske procedure posao izgradnje pristaništa u Donjem Milanovcu poveren je grupi ponuđača koju čine kompanije Teamenergo, MIP Grading, AXIS građevinski biro Sremska Kamenica i JRB AD Beograd. Vrednost ugovora sa PDV-om je 497 miliona dinara (4,2 miliona evra).

Donji Milanovac, izgradnja pristaništa
foto: Printscreen/Youtube/radio televizija Bor

Kako je navedeno u projektu koji je izradio Egting, pozicioniranje putničkog pristaništa je izvršeno prema već postojećim objektima i ranije uređenom terenu na obali, koji se nalazi uz reku Dunav u Donjem Milanovcu.

Predviđeno je uklanjanje postojećih objekata pristaništa i postavljanje nova dva plutajuća objekta (umesto jednog dosadašnjeg). Za potrebe ukotvljenja novih plutajućih objekata potrebno je izvesti šipove kao oslonce.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/radio televizija Bor

Svaki plutajući objekat biće vezan sa osam šipova, a povezani su sa obalom preko pristupnih mostova dužine do 30 metara, sa banderama. Plutajući objekti su predviđeni da mogu da prime do 300 osoba.

Jedan pristan će imati ravnu palubu, a drugi upuštenu. Ponton je dužine 77 i širine 11 metara. Na uzvodnom pontonu izvešće se spušteni nivo za prihvat putnka sa putničkih brodova koji imaju dva nivoa.

(Kurir.rs/RTV Bor)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja