Jedna država odlučila je da sagradi više 1.000 kuća i podeli svojim stanovnicima. Unutar ovog malog, jeftinog sela, postoji šest dizajna koji mogu da se primene svuda u svetu, kako bi se izgradio jeftin, funkcionalan dom.

Guverner Gevin Njusom najavio je plan vredan milijardu dolara za rešavanje problema beskućnika u Kaliforniju u martu prošle godine u okviru kojeg će biti izgrađeno 1.500 malih jeftinih kuća u državi.

"U Kaliforniji koristimo sve alate da premestimo ljude sa ulica u stanove", rekao je Njusom.

Nove kuće biće izgrađene u Los Anđelesu, Sakramentu, San Dijegu i San Hozeu.

Nadaju se da će stambeni plan pomoći u smanjenju državne krize beskućnika koja čini 28% beskućnika u zemlji.

Godine 2023. otkriveno je da država Kalifornija ima više od 180.000 beskućnika, od kojih oko 123.000 boravi u naseljivim prostorima kao što su kampovi i zapuštene zgrade.

U oktobru je šest preduzeća dobilo ugovore od države za obezbeđivanje privremenih domova, iako se ne zna koliko će modela biti korišćeno i koliko jedinica će biti kupljeno od svakog prodavca.

Preduzeća koja su dobila ugovore su:

- Pallet, kompanija sa sedištem u državi Vašington koja je već postavila kuće u Ouklandu, San Hozeu i Fresnu i specijalizovana za mala skloništa.

- Factori OS, sa sedištem u Valleju, Kalifornija, koji stvara male jeftine kuće koje mogu biti samostalne ili pretvorene u stambene blokove zbog svog kvaliteta

- Boss, mala kućna kompanija sa sedištem u Montebelu, Kalifornija, izvan Los Anđelesa

- Irontovn Modular, sa sedištem u Juti

- AMEG, koji se nalazi u El Dorado Hills, Kalifornija, izvan Sakramenta

- Kompanija Plugin House sa sedištem u Teksasu

Ove ove kompanije imaju razne ideje za dizajn kuća koje možete i vi da "ukradete". Iako mnogi detalji još nisu poznati, za sada je bar otkriveno kako će izgledati male kuće.

Prema državnim planovima, svako sklonište mora biti najmanje 70 kvadratnih metara za individualno stanovanje, dok ono za dve osobe mora biti najmanje 120 kvadratnih metara.

Za jednokrevetne i dvokrevetne kuće predviđeno je maksimalno 400 kvadratnih metara.

Sva skloništa moraju imati struju, prozore, vrata za zaključavanje, kao i termostat za grejanje i hlađenje. Pojedine će imati zajedničke perionice veša.

Standardna mala kuća od 70 kvadratnih stopa bez vodovoda košta 18.900 dolara, dok kuća od 120 kvadratnih stopa sa sopstvenim kupatilom košta 48.500 dolara.

(Kurir.rs/Blic)