KUĆICA BUDUĆNOSTI ZA 50.000 €: U njoj je sve na dugme, a možete sami da je sklopite! LISTA ČEKANJA 16 GODINA
ilustracija, Foto: Shutterstock

KUĆICA BUDUĆNOSTI ZA 50.000 €: U njoj je sve na dugme, a možete sami da je sklopite! LISTA ČEKANJA 16 GODINA

Nekretnine -

Male kuće koje koštaju samo 50.000 dolara, ocenjene su kao kuće budućnosti, naročito kada je sve teže kupiti nekretninu, ali i kada broj beskućnika u svetu raste.

Kako broj ljudi koji žive na ulici dostiže rekordne vrednosti, dobrotvorne organizacije su morale da postanu kreativne u obezbeđivanju krova nad glavom.

Elizabeth Funk, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije DignitiMoves, pronašla je odgovor kako da skloni ljude sa ulice.

U 2023. broj Amerikanaca koji spavaju na ulicama i u skloništima porastao je na rekordnih 653.100, što je 12% više u odnosu na prethodnu godinu, prema američkom Ministarstvu za stanovanje i urbani razvoj. Od ukupne populacije beskućnika u Americi, 28% se nalazi na ulicama Kalifornije.

Funkova dobrotvorna organizacija trenutno gradi hiljade onoga što ona opisuje kao „IKEA ravna verziju kuće“, prenosi Dejli mejl.

Male jeftine kuće su jedinice od 400 kvadratnih stopa dizajnirane da traju 20 godina.

Svaka jedinica skloništa košta 50.000 dolara

Da bi prevazišao protivljenje obližnjih stanovnika, DignitiMoves prihvata samo one koji spavaju u neposrednoj blizini i koristi imovinu pozajmljenu od bogatih dobrotvora iz Silicijumske doline i opštinskih vlasti.

Prema Funku, organizacija je testirala svoju prvu malu kućnu zajednicu u San Francisku 2021.

Sada ima 70 modula koji primaju 95 ljudi, osam pasa i tri mačke.

Funk je za Dejlimejl rekao da su male kuće u San Francisku "sistem zasnovan na pločama, tako da dolaze upakovani kao IKEA“.

"To su zapravo kabine u koje možete da pritisnete dugme i ono se otvara", rekao je Funk.

Ove kabine su toliko popularne da postoji 16-godišnja lista čekanja.

„Veoma sam uveren da [San Hoze] može da stavi tačku na beskućništvo – sa vrlo jasnim upozorenjem da to ne rešava siromaštvo, već samo dovodi ljude u zatvorene prostore“, rekao je Funk.

„Kada sam pre neki dan šetao oko projekta, prišao mi je jedan stanar, počeo je da jeca, zagrlio me je i rekao - spasio si mi život".

Santa Barbara, Sonoma i Alameda su među mnogim lokacijama na kojima ideja o projektu aktivno raste. Smatra se da je ovo jedno od rešenja koje može da se primenjuje bilo gde u svetu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track