"ČEGA SMO SE SVE NAGLEDALI" Zahtev jedne bake sve ostavio u neverici: Ovako izgleda potraga za stanom u BG, OD CENA BOLI GLAVA
Foto: Shutterstock

"ČEGA SMO SE SVE NAGLEDALI" Zahtev jedne bake sve ostavio u neverici: Ovako izgleda potraga za stanom u BG, OD CENA BOLI GLAVA

Nekretnine -

Stan u najlepšem delu Ceraka, sa prabakinim nameštajem, u prizemlju - 550 evra. Stan u Krnjači - 650 evra. Hoćeš bliže centru?! Zahumska, 31 kvadrat, 450 evra- ali: nemaš prozore. Depozit, naravno, u visini kirije, a mora i 50 posto provizija za agenciju... Na ovo naiđeš kada u Beogradu tragaš za stanom za iznajmljivanje.

Visokobrazovani, mladi, sa stalnim i dobrim zaposlenjem, bez životinja, bez dece, ali i bez stalnog krova nad glavom i sa teškom šansom da do njega i dođu, sudeći prema oglasima i njihovim ispovestima, ovako ukratko izgleda život tridesetogodišnjaka u Beogradu.

Iako se činilo da će se cene iznajmljivanja i prodaje stanova stabilizovati nakon prvog talasa migranata iz Rusije i Ukrajine, prošlo je skoro više od godinu dana od tog momenta, a situacija na tržištu se nije ni malo promenila.

- Kada hoću pošteno da se iznerviram, ja odem na oglase za izdavanje i prodaju stanova. Što znači, čitavih godinu dana gotovo svakoga dana traje moja potraga za pristojnim stanom, koji nije 50 kilometara van grada, koji je pristojno opremljen, sa svim kuhinjskim elementima i bez nameštaja iz "doba jure" - kaže Sonja Zdravković (33).

nekretnine, stan, prodaja stana, zgrada
foto: Shutterstock

Kako ističe, kada je rešila da svoj mali stan od oko 30 kvadrata, koji čak ni ne plaća mnogo, zameni sa nekim većim, usledio je pravi šok!

- Za duplo više para mogu da iznajmim samo isti ili čak i manji stan od ovog u kome sam sad. Cene na teškoj periferiji za veći stan idu do 600 i 700 evra, a ukoliko je stan bliže centru, za "pristojniju cenu od oko 500 evra" nudi se podrum ili neko potkrovlje, slabo opremljen do 30 kvadrata - kaže Zdravkovićeva.

"Čega smo se sve nagledali"

Mladi par Milica i Nenad (34), koji pokušavaju da kupe svoj stan, a dok ga ne kupe žele da iznajme nešto bliže centru, susretali su se, kako kažu, sa svim i svačim u potrazi za novim domom. Oni su podelili i jednu veoma bizarnu situaciju.

- Išli smo da pogledamo stan u Kraljice Natalije, koji ne samo da je pristojno izgledao, već je bio poprilično pristupačan - 60 kvadrata za 350 evra. Izdavala je neka starija gospođa, ali kako je bila sprečena da prisustvuje gledanju stana, razgovarali smo sa njenom decom. Kako je interesovanje bilo ogromno, razgledanje je bilo organizovano kao intervju za posao. Nas dvadesetak čekalo je u redu, prvo pogledamo stan, pa onda sednemo na kauč gde nas ispituju detaljno o poslu, iznose nam pravila kada sme, kada ne sme da se kupa, ko će nas kontrolisati, a šlag na torti bio je zahtev da nas fotografišu kako bi poslali baki sliku, pa da odluči da li će nas primiti ili ne - priča ovaj par.

Još je bizarnija situacija bila, kada im je mlada gospođa predstavila "savremenu garsonjeru" kod Cvijićeve na krovu svoje zgrade.

- Bukvalno krivudavim, limenim stepenicama izađeš na krov zgrade, koji je ograđen jednim delom i od njega napravljena terasa, a garsonjera, koja i nije tako loše opremljena, deluje kao da je napravljena od ostave za lopate i metle ili da je dozidana na tom krovu. I sve to gospođa je izdavala za 480 evra, plus naravno računi - kažu i dalje neverujući.

stan, čišćenje, pare
foto: Shutterstock

"Cena kvadrata 3.000 evra, a dok isplatim stan već će biti 100 godina star"

Pravo razočarenje doživljavaju i oni koji žele da kupe stan.

- Već šest meseci tražim da kupim stan. Ono što sam uočio jeste da su cene prevelike za ponudu, koja je i onako slaba. Potkrovlja prodaju za po 150.000 evra i to je otprilike najpovoljnije što se može naći, a da stan bude te veličine da u njemu može da se nastani i porodica - kaže Andrija Anđelković (33).

Bračni par Marica i Dimitrije Vulović žele da kupe stan na Novom Beogradu. Uz učešće od nekih 70.000 evra i relativno pristojnim kreditom, uspeli su da pronađu samo nekretninu u Starim Banovcima.

- Cene kvadrata za zgrade građene 60-ih godina prošlog veka idu do 3.000 evra. Dok otplatimo kredit, koji bi uz ovo učešće bio oko 700 evra mesečno narednih 30 godina, taj stan će već biti star otprilike 100 godina - kažu za "Blic".

Kako kažu sagovornici, razočarenje ne kriju!

- Stiče se utisak da mladi i sa visokim obrazovanjem i zasnovanim stalnim radnim odnosom, nemaju uslova da obezbede vlastitu nekretninu usled visokih cena i ogromnih rata za stambeni kredit. Stičemo utisak da je poruka mladim ljudima da za njih nema mesta u ovom gradu - zaključuju.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track