CENE NEKRETNINA NE PRESTAJU DA DIVLJAJU: Čak i kod njih ne može da se nađe stan za male pare, na godišnjem nivou porasle za 70 %
Foto: Shutterstock, Ilustracija

papreno

CENE NEKRETNINA NE PRESTAJU DA DIVLJAJU: Čak i kod njih ne može da se nađe stan za male pare, na godišnjem nivou porasle za 70 %

Nekretnine -

Centralna banka Turske saopštila je nove podatke koji se odnose na cene nekretnina, pa su naveli kako se i dalje beleži porast.

Prema podacima Centralne banke, prosečne cene stanova porasle su za 68 odsto na godišnjem nivou, uzevši u obzir podatke iz januara 2024. godine.

To se naročito odnosi na rast cena u Istanbulu, Ankari i Izmiru, gde je u januaru uočen rast od 1,3 do 2,8 odsto u odnosu na prethodni mesec.

pare, novčanik
foto: Shutterstock

Vrednosti indeksa su porasle za 54,8, 85,6 i 70,4 odsto u Istanbulu, Ankari i Izmiru, navode turski mediji, a prenosi Klix.

Pokrajine u kojima su cene stanova najviše porasle uključuju regije Agri, Ardaham, Kars i Igdir s godišnjim porastom od 103,8 odsto.

Istanbul
foto: Foto Kurir

Cene stanova krajem 2023. godine komentarisala je i guvernerka Centralne banke Turske Hafize Gaje Erkan koja je izjavila kako, uprkos svim pokušajima, ne može da pronađe odgovarajući stan u Istanbulu.

- Nismo našli nijedan smeštaj u Istanbulu. Užasno je skupo. Ostali smo kod mojih roditelja - rekla je Erkan.

kurir.rs/klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track