3 KORE, MNOGO FILA, A PRE PEČENJA GORAN OBAVEZNO URADI I OVO: On je najbolji buregdžija u Srbiji i otkriva neke tajne svog zanata
Čačak je grad poznat po pečenju, a sada imaju i najboljeg buregdžiju u Srbiji. Tu titulu Goran Pavlović osvojio je posle tri decenije pravljenja bureka.
Sa mesom ili sa sirom – jedino je pitanje koje muči ljubitelje bureka kad svrate kod zvanično najboljeg buregdžije u Srbiji.
- Pravim sa tri kore. To je za mene majstorski burek. Tako sam naučio. Tako su stari čačanski majstori radili. Inače, pravi se sa četiri, pa i pet kora - objašnjava ovaj buregdžija. Dodaje da su to izmislili ovi što rade na kilažu burek da bi onda bio teži.
- Prodaš gomilu kora, a unutra ništa. A ja radim sa tri kore i dva fila - kaže Pavlović.
To kako Pavlović radi, učinilo je da Čačak, osim po pečenju, postane čuven i po bureku. Čačak nije jedino što spaja ova dva specijaliteta.
- Burek mora odstoji bar pola sata nakon što se ispeče. Da bi to bilo dobro. Kao vruće pečenje kada se odmah iseče i samo legne, tako i burek - kaže Pavlović.
Ipak ima sličnosti između bureka i pečenja? Moraju da odstoje pola sata.
- Pa da. Grad pečenja i bureka - kaže Dragan.
- Pet pekara sam prošao, ne postoji ovakav burek nigde u Zapadnoj Srbiji, nigde. Zato što je najbolji.
Sve je manje buregdžija koji burek prave ručno. Danas, uglavnom mašine sve pripremaju.
Iako se o ukusima ne raspravlja – ukus kaže da su vredne ruke majstora nezamenjive.
(Kurir.rs/N1)
OVAKO SE PRAVI POSAO! MIHAJLO ULOŽIO 400, A ZARAĐUJE 40.000 EVRA! Ovo je primer kako se sa malo para pokreće dobar biznis!