JOŠ 17 BEOGRADSKIH RESTORANA NA LISTI NAJBOLJIH: Veliki uspeh naših ugostitelja, svetski prepoznatljivu crvenu tablu ima 22 lokala
Foto: Shutterstock

SJAJNA PREPORUKA

JOŠ 17 BEOGRADSKIH RESTORANA NA LISTI NAJBOLJIH: Veliki uspeh naših ugostitelja, svetski prepoznatljivu crvenu tablu ima 22 lokala

InfoBiz -

Preporuku svetski poznatog gastronomskog vodiča Mišlena za tri godine dobila su 22 beogradska restorana. Iz Udruženja hotelsko ugostititeljske privrede Hores kažu da je za to potreban mukotrpan rad, kao i da se nadaju da će neki domaći restoran za godinu-dve dostići bar jednu zvezdicu.

Treću godinu zaredom svetski poznati gastronomski vodič Mišlen objavio je spisak beogradskoih restorana koji će sa ponosom nositi prepoznatljive crvene table na svom ulazu kao preporuku gostima da je reč o kvalitetnoj gastronomskoj ponudi i usluzi.

Srbija, prema rečima Georgia Genova, direktora poslovnog udruženja Hores, ima izuzetno dobru gastronomsku ponudu.

restoran, dejt, sastanak, par, ljubav, veza
foto: Profimedia

- Svi inostrani turisti su zadovoljni našom ponudom. Do sada je 17 restorana dobilo preporuku, a ove godine još pet. Nažalost još nismo došli do zvezdice, ali nadamo se da ćemo za godinu-dve dostići bar jednu zvezdicu, ako ne možemo tri - kaže Genova.

Dodaje da je mnogo vlasnika privatnih restorana uložilo sredstva da bi dostigli taj nivo kvaliteta usluge.

- Ovde kuvari ocenjuju kuvare. Nigde nije objavljeno tačno koji su to precizni kriterijuimi već je u pitanju utisak tih kuvara iz celog sveta koji u restorane odlaze anonimno i zaključuju da li jedan restoran ispunjava sve uslove da nosi Mišlenovu zvezdicu ili preporuku - kaže on.

"POTREBAN MUKOTRPAN RAD"

Genov navodi da inspektori/kuvari svoj sud donose na osnovu toga odakle su namirnice, ko ih priprema, kakve su veštine, kakva je prezentacija tog jela, nakon čega donose ukupan utisak.

Sve to se objavljuje u Mišlenovom vodiču i u štampanom obliku i na sajtu.

- Preporuka nije garancija kvaliteta, tako da će gosti oceniti da li je to dobro ili ne. Tri godine je prošlo od kada smo počeli da dobijamo preporuke i Hores će naredne godine uraditi istraživanje koliko su gosti zadovoljni preporučenim restoranima - kaže Genov.

restoran
foto: Profimedia

S obzirom da je za to, kako ističe, potreban mukotrpan rad da se stvori čitav lanac od njive do trpeze koji zadovoljava kriterijume anonimnih inspektora, možemo biti zadovoljni.

Genov očekuje da neki od srpskih restorana dobije zvezdicu tek 2025, 2026. godine, i to samo ukoliko se vlasnici budu pripremili – ulažili u kadrove, infrastrukturu restorana i lance snabdevanja.

Dodaje da i u Horesu rade kategorizaciju restorana, a da posebno potenciraju srpsku kuhinju za razliku od Mišlena koji, kako kaže, naginje ka francuskoj.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja