POČELE SA 5 RADNICA, A SADA SU IM MUŠTERIJE NAJVEĆE FIRME: Nisu čekale da im se kockice sklope, ali nisu zažalile - ISPLATILO SE!
Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia, Shutterstock

odskočna daska za bolji posao

POČELE SA 5 RADNICA, A SADA SU IM MUŠTERIJE NAJVEĆE FIRME: Nisu čekale da im se kockice sklope, ali nisu zažalile - ISPLATILO SE!

Moj biznis -

U momentu kada su shvatile da moraju same da se pobrinu kako za žene žrtve zbog kojih postoje, tako i za opstanak same organizacije Atine i svih njihovih programa, odlučile su da pre devet godina pokrenu sopstveno preduzeće Bagel Bejgl u Beogradu.

U tom periodu razmišljale su samo da je Beograd grad koji zaslužuje kvalitetan bejgl, da im je potrebno mesto u kome će vežbati svoje kulinarsko umeće, a u isto vreme vraćati zajednici, biti podrška onima koji ne mogu bez njih. Tako su i došle na ovu ideju, koja uspešno traje do današnjeg dana. Kupovinom bejgla ne uživa se samo u predivnim ukusima i mirisima uvek svežeg peciva, već se i svaki put konkretno pomoći nekome i učestvovati u kreiranju društva po meri svih nas.

Prvi prioritet ove pekare je proizvodnja i prodaja fantastičnog bejgla i od starta postoji dogovor da će ljudi koji su okupljeni oko ovog projekta praviti i prodavati samo ono što sami jedu i vole.

- A verujte, hrana nam je sve vreme na umu. Kvalitetna hrana, koja miluje telo i dušu. Tajni sastojak našeg proizvoda jeste borba za dostojanstvo - kategorična je Marijana Savić.

Bejgl
foto: Bejgl

Profit koje ovo preduzeće ostvaruje namenjeno je oporavku žrtava trgovine ljudima koje se nalaze u programu zaštite koje vodi Udruženje Atina. Cilj je da se pruže prilike za žene iz teško zapošljivih kategorija, a u Srbiji je, kažu, mnogo takvih, onih mlađih od 30 i starijih od 50, žrtava porodičnog nasilja i trgovine ljudima. One u ovom preduzeću dobijaju praksu kako bi se lakše zapošljavale na tržištu rada.

OBUČILI 30 ŽENA

Bagel Bejgl je pekara, socijalno preduzeće koje je pokrenuto u sklopu NVO Atina čiji profit se koristi za finansiranje programa podrške žrtvama trgovine ljudima. Cilj je bio da ovo mesto bude za korisnice programa NVO Atina gde stiču znanja i veštine i koje im pomaže da dođu do zaposlenja. Do sada je kulinarskom zanatu u njemu obučeno više od 30 korisnica. U ponudi je veliki izbor kvalitetnih proizvoda koji se pripremaju od lokalnih namirnica, bez aditiva, podstiče se ženska solidarnost, preduzetništvo i doprinosi smanjenju siromaštva – posebno ugroženih socijalnih grupa.

Kako ovo udruženje ima potpisane memorandume o saradnji sa nekoliko firmi, za mnoge od žena koje žele da budu u industriji hrane, ovo je odskočna daska za pronalazak dostojanstvenog posla. S obizirom da su žrtve trgovine ljudima uglavnom jedva punoletne, za mnogo od njih ovo su i prvi kontakti koje uspostavljaju u izgradnji drugačije budućnosti za sebe i svoje bližnje.

Ova pekara je na početku svog rada imala svega pet zaposlenih, danas ih je sedam sa stalnim zaposlenjem i 10 onih koji im pomažu honorarno u zavisnosti od obima posla.

testo
foto: Printscreen/Youtube

- Sada već možemo da iznesemo keteringe i za 300 ljudi. Upravo pripremamo 250 bejglova za jednu beogradsku firmu koja radi u IT industriji. A radimo za mnoge, a nki od njih nam se često vraćaju i naši su stalni klijenti, naročito oni iz filmske industrije, i različitih kompanija koje vole vrhunsku klopu. U planu nam je proširenje proizvodnih kapaciteta i dalje širenje na tržištu - priča Marijana.

ŠTA JE BEJGL?

Bejgl je originalno pecivo Jevreja koji su živeli u Poljskoj i nastavili su da ga prave i pošto su emigrirali u Ameriku, gde je postalo poznato i popularno. Tako u nekim delovima SAD i Velike Britanije danas bejgl ima kultni status, slično kao kod nas burek. Proces izrade ovog peciva je vrlo specifičan i pravi se od visoko-proteinskog brašna, a mesi se na poseban način, kako bi se razvile belančevine unutar samog testa, koje se ostavlja da se sjedini i naraste u roku od 12 do 18 sati na temperaturi od 4 stepena. Nakon toga se testo kuva, pa se peče, i to sve doprinosi njegovo specifičnom i karakterističnom ukusu.

Sve one koji još nemaju hrabrosti da krenu u sopstveni biznis Marjana savetuje da nikako ne čekaju.

Pekara
foto: Kurir

- Ako budete čekali da sve bude kako ste planirali, svi zakoni usvojeni, propisi doneti, da čekate bolje vreme, nećete daleko stići. Radite sa tim što imate u zadatim okvirima. Setujte datume, rizikujete i budite hrabri i pre svega istrajni. Verujte u ljude sa kojima radite. I naravno znajte da ćete na ovaj način raditi tri puta više nego da ste kod nekog drugog zaposleni, ali i da je samo zadovoljstvo urađenim isto toliko veće, barem tri puta - kaže naša sagovornica.

Vredne žene iz ovog socijalnog preduzeća predstaviće se sa još 10 drugih preduzetnica na prazničnom bazaru #verujusebe uz podrčku Erste banke u subotu 16. decembra u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, od 10 do 15 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track