Vinska industrija postala je danas spoj tradicije i inovacije. A najveće promene dešavaju se u sektoru veštačke inteligencije (AI), gde odnedavno postoje i sofisticirani roboti spremni da vam preporuče pravo vino po vašem ukusu i potrebi! Da li to znači da dolazi vreme kada će AI u potpunosti zameniti i somelijeri?

U kompaniji Tastry su pošli od toga da je ljudska analiza vina previše subjektivna i dosledno nedosledna. Zato su odlučili da prikupe objektivnije podatke koristeći analitičku hemiju umesto ljudskih čula. Analizirali su profile ukusa, razvili novu hemijsku metodologiju za degustaciju i zatim naučili računar kako da proba ukus koristeći mašinsko učenje i statističke metode.

Rezultat je BottleBird, aplikacija za preporuku vina pomoću koje potrošači mogu da pronađu omiljenu flašu ili vinari da analiziraju svoja vina kako bi predvideli učinak na tržištu i zadovoljstvo kupaca. Što se tiče somelijera, u kompaniji kažu da ih ne mogu zameniti kompjuteri, ali da ova tehnologija omogućava više analiza nego što bi čovek ikada mogao da preduzme.

Naime, u eksperimentima je utvrđeno da elektrode za analizu tečnosti mogu da odrede ne samo o kakvom je ukusu reč, već i da procene kvalitet, svežinu i autentičnost vina!

shutterstock-744915967.jpg
Shutterstock 

U tom smislu, kompanija WineCab napravila je prototip robotske ruke i virtuelnog somelijea koji uz pomoć AI bira vino za vas na osnovu onoga za šta ste raspoloženi. Sistem nudi i uparivanje hrane uz svaku bocu vina koju ste odabrali. Ovaj AI somelije je za sada samo za kućnu upotrebu, ali se čini da nije daleko ni dan kada bi mogao da počne da radi po restoranima!

Vi mu izdiktirate šta biste želeli da jedete i kakva vina volite, a on vam onda na osnovu toga daje preporuku koje bi vino trebalo da izaberete. Naravno, nedostaje onaj ljudski dodir sagovornika, ali količina podataka koje AI tehnologija može da obradi je nešto što nijedan somelije nikada neće moći jer, kako tvrde iz WineCab, njihov robot sadrži bazu podataka za 600.000 vina!

Ovo su samo dva primera kako AI počinje ubrzano da menja svet konzumacije vina. A ima ih mnogo više. Ostaje ipak da se vidi koliko je tehnologije i veštačke inteligencije vinski konzument spreman da apsorbuje.

biznis.kurir.rs