Znamo da se vino pravi od grožđa, ponekad i od borovnice i aronije, ali Vlado Tošić iz Bara odlučio je da ode korak dalje i da od sočnih, crvenih narova koji su posebnog kvaliteta i ukusa upravo na Crnogorskom primorju, napravi ovo božansko piće. Jako teško ga je bilo napraviti, a tri godine tražio je odgovarajuću recepturu i na kraju ipak uspeo.

- Nar je jako zdrav, pa tako i vino. Sam proces proizvodnje je poprilično težak, tako da se pravi u jako malim količinama. Ima samo 8 posto alkohola i dosta je privlačno ženama. Često znam da kažem da ovo vino od nara, žene opušta, a muškarcima pomaže - kaže uz osmeh Vlado za RINU.

1729341441vlado-vino-bar-foto-rina.jpg
RINA 

Dodaje da ko ga jednom proba, uvek mu se vraća jer vino od nara ima poseban ukus i miris. Voće bere na svojim plantažama, a po potrebi i dokupljuje. Ovaj njegov jedinstven proizvod ovenčao se i brojnim nagradama i iz dana u dan sve je popularniji.

- Dugo se bavim proizvodnjom sokova, pa sam onda rekao da ćemo i mi Barani iskoristiti ovaj naš jedinstveni nar i napraviti vino koje ima samo još u Azerbejdžanu i Jermeniji. Piju ga žene, ali i muškarci. Vole ga zaljubljeni, sastavljeni, rastavljeni - kaže ovaj proizvođač.

Vlado Tošić.jpg
RINA 

Kako kaže, za jedan litar potrebno je šest kilograma domaćeg nara, kako bi vino imalo specifičan ukus i miris. Da bi što bolje ispromovisao svoj unikatni proizvod Vlado obilazi mnoge manifestacije.

- U Crnoj Gori vlasnici hotela više pažnje pridaju stranim, uvoznim proizvodima nego evo na primer našim domaćim. Pa mi idemo po manifestacijama, kako bi ljudi videli i prepoznali naš rad i trud. Nadam se da će se to malo promeniti i da ćemo konačno od nadležnih dobiti podršku koju zaslužujemo, poručuje Vlado.