VOZAČ NEPALAC ODUŠEVIO BEOGRAĐANE JEDNIM GESTOM: Uradio nešto što niko ne bi smeo - "E, gde su šefovi da te nagrade!"
Foto: Shutterstock

VOZAČ NEPALAC ODUŠEVIO BEOGRAĐANE JEDNIM GESTOM: Uradio nešto što niko ne bi smeo - "E, gde su šefovi da te nagrade!"

InfoBiz -

Mnogi građani Srbije, naročito žitelji srpske prestonice bili su skeptični kada su grad preplavili radnici sa Dalekog istoka, Indije, Nepala, Pakistana...

Prvo smo počeli da ih primećujemo za volanima gradskih autobusa, u restoranima brze hrane, a zatim i u marketima.

I upravo Indijci vozači gradskih autobusa povod su za ovu priču, jer su svojim postupcima zaslužili da se za njihovo ponašanje, ljubaznost i ljudskost - čuje.

Svedoci smo ovih dana da se asfalt užario od tropskih vrućina i nema čoveka koji će ostati ravnodušan ako ga vozač autobusa, Indijac, sačeka na stanici da dotrči i uskoči u klimatizovano vozilo i spasi se letnje žege.

Svima je poznato da je vozačima autobusa zabranjeno da stoje van autobuskog stajališta. To pravilo je sigurno poznato i vozačima iz Indije, ali postoje situacije kada se pravilima može pretpostaviti ljudskost.

I upravo to se dogodilo jutros na Novom Beogradu, kada je vozač sa Dalekog istoka, dok je stajao na semaforu otvorio sva vrata i u rashlađen autobus pustio gomilu ljudi, koji su kasno shvatili da je, zbog radova, pomereno autobusko stajalište i jurili prema novoj stanici kako ne bi kasnili na posao.

- Ma, svaka ti čast! Naš čovek bi samo prošao pored nas, ne bi nas ni pogledao. Skapali bi od vrućine - gotovo u dahu je izgovorila jedna Beograđanka bežeći od letnje žege.

- Skidam kapu, momčino. E, gde su ti šefovi da te nagrade - prokomentarisao je stariji gospodin.

Mislim da niko od njih, među kojima je bila i autorka ovog teksta, nije ostao ravnodušan na njegov postupak i zato su svi u par sekundi uleteli u autobus da vozaču ne bi napravili problem ako se otvori zeleno svetlo na semaforu.

maske, gradski prevoz, GSP
foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

Napominjem, naročito njegovim šefovima iz GSP, da njihov kolega ničim nije ugrozio ni bezbednost saobraćaja, ni putnika jer je stajao u krajnjoj desnoj traci.

Ovakve ljubazne postupke susrećemo sve ćešće na raznim mestima gde rade radnici sa Dalekog istoka i za to su oni pravi blagoslov za jedan velegrad u kome je trka za opstanak ljude učinila samoživim i sebičnim.

Postupci ovih došljaka sa Dalekog Istoka, koji potiču iz siromašnih krajeva, gde su od malena učeni da se samo u zajedništvu i pomažući jedni drugima može opstati, podsetnik su svima nama šta su prave vrednosti, šta je ljudskost i čovečnost.

I dok su bogati i obrazovani ruski imigranti, arhitekte i umetnici, koji su došli u Srbiju između dva svetska rata, posle propasti ruske imperije, pozitivno promenili fizički izgled Beograda, imigranti sa Dalekog Istoka Srbima donose jednu vrstu duhovnog preporoda i obnovu istinskih ljudskih vrlina.

Zato poruka svima njima glasi: "Dobrodošli"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track