OBOREN REKORD U DNEVNOJ POTROŠNJI STRUJE U SRBIJI: Više od 100 gigavat sati otišlo za dan - Ni kod komšija nije drugačije!
Foto: Shuttertsock

OBOREN REKORD U DNEVNOJ POTROŠNJI STRUJE U SRBIJI: Više od 100 gigavat sati otišlo za dan - Ni kod komšija nije drugačije!

InfoBiz -

U Srbiji je juče potrošeno 105 gigavat sati struje, što je najveća dnevna potrošnja električne energije, izjavio je glavni dispečer u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije (EMS) Dragan Rakić i istakao da je EMS spreman za vanredne situacije.

On je za RTS istakao da je razlika između letnje i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana nešto manja od 20 odsto i da je značajno smanjena razlika u potrošnji tokom zime i leta.

U Hrvatskoj je 12. jula zabeležen istorijski rekord u potrošnji struje, a pre mesec dana se raspao elektro-energetski sistem u čitavom regionu.

- Trend je sličan u svim zemljama u okruženju u odnosu na period pre tropskih vrućina - rekao je on i dodao da je potrošnja svuda povećana za deset do 12 odsto.

Struja, Električna Energija
foto: Thinkstock

Prema njegovim rečima sve jedinice u Elektromreži Srbije redovno tokom godine održavaju rad sistema i EMS je spreman za sve vanredne situacije.

U ovakvim režimima rada se preuzimaju dodatne mere, pa se u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom pripremaju za vremenske prilike i preuzimaju dodatne korake kao što su pojačana dežurstva.

- Spremni smo da reagujemo i potencijalne probleme rešimo u što kraćem periodu - naglasio je on.

Govoreći o situaciji u regionu i potražnji za strujom, rekao je da u poslednjih 15 dana nije bilo značajnih zahteva za strujom, što ukazuje da nije bilo ni većih problema.

BiznisKurir/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track