ŽIVKOVIĆ OBIŠAO FABRIKU ZA PROIZVODNJU BATERIJA U SUBOTICI: Jedina u Evropi koja se time bavi - značajne su za mnoge poduhvate
Foto: EPS

ŽIVKOVIĆ OBIŠAO FABRIKU ZA PROIZVODNJU BATERIJA U SUBOTICI: Jedina u Evropi koja se time bavi - značajne su za mnoge poduhvate

InfoBiz -

Generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković posetio je danas kompaniju „ElevenEs“ u Subotici, jedinu fabriku u Evropi koja se bavi proizvodnjom LFP (litijum, gvožđe, fosfatnih) baterija.

- Sa predstavnicima kompanije razgovarao sam o mogućnostima za saradnju, pre svega, u kontekstu budućeg razvoja „Elektroprivrede Srbije“ kroz projekte obnovljivih izvora energije i potrebe za obezbeđivanjem skladišta zelene energije. Takođe, kompanijama poput „ElevenEs“ da bi bile održive u procesu proizvodnje baterija potrebna je zelena energija, i tu je ključna uloga EPS-a – rekao je Živković nakon obilaska pogona.

On je dodao da će za buduću proizvodnju velikih baterijskih skladišta biti potrebne dodatne količine električne energije iz obnovljivih izvora i da je zadatak EPS-a da ih obezbedi.

fabrika za proizvodnju baterija, EPS
foto: EPS

Direktor kompanije „ElevenEs" Nemanja Mikać naglasio je da se LFP baterije između ostalog koriste i za vetroelektrane i solarne parkove.

- Baterije koje proizvodimo najviše se koriste u industriji automobila i za skladištenje stacionarnih sistema energije, kao sto su vetroparkovi i solarne elektrane, ali u domaćinstvima. Saradnja sa „Elektroprivredom Srbije“ moguća je na više nivoa, a prvi se odnosi na sisteme za skladištenje energije u vetroparkovima i solarnim elektranama – rekao je Mikać i istakao je da će „ElevenEs“ razvojem proizvodnje biti jedan od najvećih potrošača električne energije, te da očekuje da sva energijа koju oni koriste dolazi iz obnovljivih izvora.

BiznisKurir.rs

Bonus video:

17:20

DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track