DEJAN OSTOJIĆ, ČLAN NO EPS AD, NA KONFERENCIJI 'ENERGETIKA 2024': EPS kao svoj glavni pravac vidi pojačanje investicionog programa
Foto: Danilo Mijatović

DEJAN OSTOJIĆ, ČLAN NO EPS AD, NA KONFERENCIJI 'ENERGETIKA 2024': EPS kao svoj glavni pravac vidi pojačanje investicionog programa

InfoBiz -

Akcionarsko društvo 'Elektroprivreda Srbije' je u prošloj godini ostvarilo istorijsku dobit od milijardu evra, a veoma su dobri i finansijski rezultati za prvi kvartal ove godine. EPS kao svoj glavni pravac vidi pojačanje investicionog programa - rekao je Dejan Ostojić, član Nadzornog odbora 'Elektroprivrede Srbije' na otvaranju 39. međunarodne konferencije 'Energetika 2024'.

On je naglasio da je to veoma važno jer izazovi koji su pred nama zahtevaju finansijski jake elektroprivredne kompanije. Ostojić je na konferenciji, koju organizuje Savez energetičara Srbije, istakao da struka uvek nađe rešenja, pitanje je samo da li možemo da sledimo ta rešenja i realizujemo planirane investicije.

- Jedan do dva odsto bruto BDP-a zemlje trebalo bi da budu ulaganja u energetiku, u prošlosti okolnosti nisu dozvolile da toliko investiramo i zato su današnji i dnevni i strateški izazovi mnogo veći - poručio je Ostojić.

Dejan Ostojić
foto: Danilo Mijatović

On je rekao da su članovi Nadzornog odbora EPS AD juče obišli lokaciju gornjeg rezervoara reverzibilne hidroelektrane 'Bistrica' i da je najlepši momenat bio kada su upoznali koleginicu koja je završila Mašinski fakultet prošle godine kao najbolji student. Prema njegovim rečima, to je jedan od pokazatelja kako će se razvijati ljudski resursi u EPS-u u narednom periodu.

Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, istakao je da je dekarbonizacija najozbiljniji zadatak koji se pojavio pred energetikom od vremena Nikole Tesle.

- U Evropi je 70 odsto energije fosilnog porekla i treba da napustimo ono što je dominantno, zamenimo sa obnovljivim izvorima energije, uvedemo skladišta energije i da naučimo da upravljamo tim sistemom. To je ozbiljan posao koji treba da bude ostvaren u naredne dve do tri decenije - rekao je Rajaković.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track