Ako je suditi po tome koliko smo metli i četki uvezli u 2023. godini, građani Srbije su preterano uredan narod. Naime, prošle godine stiglo je metli i četki u vrednosti od čak 18,5 miliona evra, iako bi ove stvarčice i te kako mogli sami da proizvodimo.

Pošto je potražnja za metlama i četkama očigledno velika svako ko bi se prihvatio posla njihove izrade sigurno bi odlično profitirao.

Ali nisu četke i metle jedino na šta smo bacili gomilu para prošle godine, jer smo milione evra dali i na uvoz raznih drugih drangulija. Tako je na uvoz patentnih zatvarača, odnosno rajsferšlusa potrošeno 5,7 miliona evra, dok smo na upaljače za cigarete spiskali 5,6 miliona evra.

Iako ne živimo na primer u Irskoj ili Engleskoj gde stalno padaju kiše, a ni u nekoj afričkoj zemlji gde prži sunce, na uvoz kišobrana i suncobrana smo dali 4,4 miliona evra.

Da li je potrošnja sveća i svećica u Srbiji ogromna zbog pobožnosti ili romantike tek na njihovu kupovinu u inostranstvu smo spiskali 4,2 miliona evra.

I drikere i dugmiće iz uvoza smo platili tri miliona evra, a sudeći po uvozu češljeva, kopči za kosu i ukosnica, vrednom 1,8 miliona evra, ni za frizure ne žalimo para.

stockphotodangeroffirehazardfromaburningadventwreathduringchristmasseason1547251916.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Pored toga uvozili smo raznorazne drangulije poput veštačkog cveća, lišća i voća od plastike na šta smo potrošili 1,7 miliona evra. Verovali ili ne uvozili smo čak i ljudsku kosu za koju smo iskeširali 170.000 evra!

Da li su maskenbali omiljena zabava kod Srba ili je nešto drugo po sredi, tek na uvoz lažnih brada, obrva i trepavica smo potrošili 1,2 miliona evra.

Ekonomista Aleksandar Stevanović samtra da iako nešto od ovih proizvoda Serbija može da proizvede, ali je bolje da ih uvozi.

0410-marina-lopicic.jpg
Marina Lopičić 
foto: Marina Lopičić

- Mi treba da radimo ono u šta se razumemo i u čemu smo efikasni. To su sirotinjski proizvodi i mi ne treba da se takmičimo u njihovoj proizvdonji sa siromašnim zemljama. Mi treba da proizvodimo proizvode sa visokom dodatom vrednošću gde je uloženo znanje, visokokvalifikovana radana snaga, kapital, a ovo gde treba samo jeftinog rada, mi ćemo to bataliti i 100 odsto ćemo ga uvoziti. Drugo, mi smo premali, imamo šest miliona stanovnika, a neke zemlje imaju 200 miliona, pa ne moramo sve da proizvodimo. Najbolje da se držimo onoga u čemu smo dobri i bićemo još bolji - naglašava Stevanović.