BANANE POSKUPLJUJU ZA 20 ODSTO! Cene omiljenog južnog voća mnogih u Srbiji rastu, a evo šta povećavana cenu njihovog transporta
Foto: Shutterstock

POREMEĆAJ

BANANE POSKUPLJUJU ZA 20 ODSTO! Cene omiljenog južnog voća mnogih u Srbiji rastu, a evo šta povećavana cenu njihovog transporta

Novčanik -

Banane će u Srbiji poskupeti za najmanje 20 odsto, a glavni razlog za to je poskupljenje transporta izazvanog kruženžeejm brodova u Persijskom zalivu zbog ratnih sukoba između Izraela i Hamasa.

U Velikoj Britaniji prošle nedelje došlo je do nestašice banana u nekoliko supermarketa, ali su trgovci za to okrivili nepovoljne vremenske uslove na okeanima.

Da postoje poremećaji pri uvozu ovog južnog voća i na tržište Srbije za Kurir je potvrdio Veroslav Đurović, komercijalista u firmi "Roga trade" koja se bavi uvozom u Srbiju.

- Od pre 15 dana zbog rata u Persijskom zalivu brodovi koji prevoze tovare banana moraju da kruže, pa osim što kasni isporuka, poskupljuje i cena transporta. Najviše banana u Srbiju uvozimo iz Ekvadora, Kostarike i Kolumbije, a u tim zemljama raste i cena proizvodnje kako zbog bolesti tako i zbog drugih sve skupljih imputa proizvodnje. Zbog toga će cena banana biti veća oko 20 odsto i tako će, zbog velike potražnje tokom vaskršnjeg posta, ostati do polovine maja - objašnjava Đurović.

Banane
foto: Shutter

Iako cenu banana trenutno dižu problemi sa transportom zbog krize u Persijskom zalivu, stručnjaci koji su se okupili na Svetskom forumu u Rimu ukazuju na sve veće probleme koje u proizvodnji ovog voća stvaraju klimatske promene i tropske bolesti koje se sve brže šire.

- Mislim da su klimatske promene zaista velika pretnja industriji banana - rekao je Paskal Liu, jedan od najcenjenijih stručnjaka na polju agro-ekonomije, stručnjak Svetskog foruma za proizvodnju banana pri Ujedinjenim nacijama.

Stručnjake najviše zabrinjava nova verzija Panamske bolesti, gljivične infekcije poznate kao Fusarium Wilt TR4, koja se iz Australije i Azije premestila u Afriku, a odnedavno i na područje Južne Amerike. Jednom kad se plantaža zarazi ovom gljivicom izuzetno je teško sanirati problem, jer vrlo brzo uništava sva stabla.

Uzgajivači se suočavaju i s ostalim pritiscima zbog sve većih troškova đubrenja, energije i transporta, ali i s problemima pronalaska dovoljnog broja radnika. Zbog svega navedenog, cene banana će u svetu porasti i neće se smanjivati u narednim godinama.

rat u Ukrajini, žito, brodovi
foto: Printscreen/YouTube

Da, ipak, građani ne treba da brinu i da će bar u narednih 50 godina biti dovoljno banana u Srbiji smatra agro-ekonomista Milan Prostran.

- Pripadam generaciji koja nije ni znala šta su banane pa smo preživeli. Ne verujem previše u tu priču, ali klima se toliko menja, pa će možda i proizvođači na severu koji su proizvodili kontinentalno voće moći da proizvode mediteransko. Da ne ulazim u prognoze futurista koji razmišljaju o 22. veku, što se tiče banana mi nismo do te mere navikli na njih da će nam i nestašica praviti neki problem. Imamo mi jabuke, kruške i drugo voće koje se zamrzava jagode, višnje, kupine, maline. Možda će zemlje kojima su banane od strateškog značaja imati ekonomske probleme, a da li ćemo mi to plaćati ostaje da se vidi - ističe Prostran.

Bonus video:

00:42

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track