VELIKA POTRAŽNJA ZA OVIM SADNICAMA U ČAČANSKOM KRAJU: Skoro sve rasprodato u rekordnom roku
Foto: RINA

VELIKA POTRAŽNJA ZA OVIM SADNICAMA U ČAČANSKOM KRAJU: Skoro sve rasprodato u rekordnom roku

InfoBiz -

Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli. Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

- Najveća potražnja je za sadnicama šljive. Ostao je još neki komad čačanske lepotice i sorte Nada, dok su rasprodate čačanska rodna i stenlej. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije, kruške, maline kupine, lešnika, dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate, kažu za RINU u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Oni dodaju da su za ovu 2024. godinu zbog velike potražnje pripremili znatno veću količinu sadnog materijala, a proces proizvodnje sadnica traje dve godine.

- Pre nego što se voće posadi potrebno je dobro pripremiti zemljište. Ne bi trebalo žuriti sa sadnjom iako je lepo vreme. Neophodno je izvršiti zalivanje sadnica. Kada se sadi u martu biljkama treba više vlage, kako bi se sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale, kažu u Institutu.

Ističu da bi idealni uslovi za voće bili da do kaja februara i u martu temperature budu nešto niže, ne ispod nule već oko 10 stepeni. To bi omogućilo voćkama da budu u stanju mirovanja i pripreme se za vegetaciju. Ono što je u svakom slučaju nepoželjno jesu prolećni mrazevi.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track