OVOJ GRUPI GRAĐANA SLEDUJE PREKO 500 MILIONA RSD: Prijave su otvorene do 3. juna, evo kako do novca!
Foto: Shutterstock

pet javnih poziva

OVOJ GRUPI GRAĐANA SLEDUJE PREKO 500 MILIONA RSD: Prijave su otvorene do 3. juna, evo kako do novca!

InfoBiz -

Sekretarijat za poljoprivredu objavio je javne pozive za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 511 miliona dinara, što je najveći iznos izdvojen za ove namene do sada.

Reč je o pet javnih poziva, i to o javnom pozivu za nabavku poljoprivrednih priključnih mašina, traktora, opreme u oblasti pčelarstva, voćarstva, povrtarstva, ratarstva i stočarstva, saopšteno je iz ovog sekretarijata.

Podsticajna sredstva su namenska i bespovratna i dodeljuju se u maksimalnom iznosu do 80 odsto od cene prihvatljivih troškova investicije. Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može ostvariti fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji grada Beograda.

Promo, njiva, zemljoradnja
foto: Shutterstock

Sredstva namenjena za nabavku novih poljoprivrednih priključnih mašina su maksimalno 500 hiljada dinara po korisniku. Za ovu namenu opredeljeno je 140 miliona dinara.

Ukupna sredstva za nabavku novog traktora, u maksimalnom iznosu koji ne može biti veći od milion dinara po korisniku, jesu 171 milion dinara.

Javni poziv iz oblasti stočarstva odnosi se na nabavku grla stoke i opreme za stočarsku proizvodnju, za šta je opredeljen iznos od 100 miliona dinara, a maksimalan iznos ne može biti veći od 750 hiljada dinara po korisniku.

Za javni poziv iz oblasti voćarstva, povrtarstva i ratarstva za nabavku voćarske, povrtarske i ratarske opreme opredeljen je iznos od 60 miliona dinara.

Maksimalni iznosi podsticajnih sredstava po korisniku će biti određeni javnim pozivom, s obzirom na to da se radi o više vrsta različite opreme.

Podsticajna sredstva namenjena za nabavku nove opreme u oblasti pčelarstva (jedna ili više vrsta opreme) su u maksimalnom iznosu do 120 hiljada dinara po korisniku. Za ovu namenu opredeljena su finansijska sredstva u iznosu od 40 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijava je 3. jun do 15 časova. Prijave se podnose lično na pisarnicu Gradske uprave Grada Beograda, Ulica kraljice Marije 1, ili putem pošte na adresu Sekretarijata za poljoprivredu Gradske uprave Grada Beograda, Ulica kraljice Marije 1.

Sasomange, pejzaš, proleće, Srbija, selo
foto: Shutterstock

Sekretarijat za poljoprivredu godinama ulaže u poljoprivredu i time pokazuje poljoprivrednicima da putem podsticajnih sredstava u poljoprivredi čvrsto stoji uz njih, te da teži da se iz godine u godinu ta ulaganja povećavaju kako putem podsticajnih sredstava i organizacije raznih vrsta obuka tako i učešćem na sajmovima.

Kao posledica prepoznavanja značaja i uticaja poljoprivrede, koja je jedan od četiri osnovna stuba razvoja grada, na privredni ambijent Beograda, a imajući u vidu da je udeo površine obradivog poljoprivrednog zemljišta u ukupnoj površini Grada Beograda oko 47 posto, kao i da na teritoriji grada postoji više od 30.722 gazdinstva, Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda je u 2024. godini izdvojio sredstva u iznosu od 511 miliona dinara za podsticajna sredstva u poljoprivredi, što je najveći iznos izdvojen za ove namene do sada.

PROŠLA GODINA

Treba napomenuti da je za podsticajna sredstva u 2023. izdvojeno 450.600.500,00 dinara, koje je dobilo 1.098 poljoprivrednika.

Više informacija zinteresovani mogu naći na zvaničnom sajtu Grada Beograda u delu pod nazivom 'Gradski oglasi i konkursi'.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track