UTVRĐENA MESEČNA OSNOVICA DOPRINOSA OVOJ GRUPI GRAĐANA: Evo do kada je koliko potrebno uplatiti novca
Foto: Shutterstock, Ilustracija

UTVRĐENA MESEČNA OSNOVICA DOPRINOSA OVOJ GRUPI GRAĐANA: Evo do kada je koliko potrebno uplatiti novca

InfoBiz -

Poreska uprava obračunala je doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2024. godinu, nakon čega su predati pošti.

Na osnovu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i iznosa najniže mesečne osnovice za poljoprivrednike za 2024. godinu, u iznosu od 40.143,00 dinara (za jednog osiguranika), utvrđena je mesečna osnovica doprinosa u iznosu od 40.143,00 dinara i godišnja osnovica doprinosa u iznosu od 481.716,00 dinara.

Stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje su 24 procenta, a za zdravstveno 10,3 procenta.

Poljoprivreda
foto: Unsplash

Utvrđen godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja (15.02, 15.05, 15.08, i 15.11.2024. godine).

Uz rešenja o utvrđenim poreskim obavezama štampani su i popunjeni nalozi za uplatu sa svim neophodnim podacima, koji služe kao primer na koji način treba ispravno popuniti nalog za uplatu.

Iznos za uplatu opredeljuje obveznik u skladu sa iznosom tromesečnih akontacija, a omogućen je i kuar kod, čijim skeniranjem se putem aplikacije za elektronsko bankarstvo dobijaju podaci neophodni za uplatu.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja