SRUŠEN VODEĆI SAJT PREVARANATA: Masovno krali podatke čak 70.000 ljudi, proverite da li ste i vi na spisku!
Foto: Shutterstock

uhapšeni

SRUŠEN VODEĆI SAJT PREVARANATA: Masovno krali podatke čak 70.000 ljudi, proverite da li ste i vi na spisku!

InfoBiz -

Desetine ljudi širom sveta uhapšeni su nakon što je policija ugasila veb sajt, napravljen u Velikoj Britaniji koja je skupljala naše podatke i prodavala ih kriminalcima.

LabHost, stranica osnovana 2021, prevarila je čak 70.000 žrtava iz Ujedinjenog Кraljevstva, pribavivši 480.000 brojeva kartica i 64.000 PIN-ova širom sveta, obavila je policija Metropolitena.

Ovu stranicu kreirala je kriminalna mreža i omogućila je više od 2.000 korisnika da postave fišing veb stranice, dizajnirane za krađu ličnih podataka kao što su adrese e-pošte, lozinke i bankovni podaci.

hakeri
foto: Shutterstock

Кriminalni pretplatnici mogli su da se prijave i biraju između postojećih stranica ili zatraže izradu prilagođene stranice koje kopiraju one pouzdanih marki kao što su banke, zdravstvene agencije i poštanske službe. Veb sajt je čak imao i vodič za prevarante s ograničenim informatičkim znanjem, s robotskim glasom koji na kraju govori: “Ostanite sigurni i dobro šaljite neželjenu poštu.”

Mnogi naši podaci završili su na tom sajtu, bilo od rensomver upada u sisteme, bilo od ličnih krađa podataka preko fišing i nigerijskih prevara.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja