NE NASEDAJTE, ČAK I KAD VAM NUDE 30.000 DNEVNO! Kruži nova SMS prevara - Samo jednim klikom na link možete izgubiti novac
Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

oprez

NE NASEDAJTE, ČAK I KAD VAM NUDE 30.000 DNEVNO! Kruži nova SMS prevara - Samo jednim klikom na link možete izgubiti novac

InfoBiz -

U poslednje vreme gotovo da ne postoji korisnik neke mobilne telefonije u Srbiji koji nije primio SMS poruku sumnjivog sadržaja, primera radi da mu je dostavljen paket koji mora da preuzme, ili u ovom slučaju 'ponudu za posao'.

Čitateljka Kurira je sa redakcijom podelila snimak ekrana sa svog telefona, a na kom se vidi 'basnoslovna poslovna ponuda', u kojoj se navodi da je u toku regrutovanje velikog broja radnika koji će raditi putem interneta (ne navodi se tačan opis posla) i koji će pritom biti plaćeni čak i do 30.000 dinara za jedan dan posla.

Prevara SMS, SMS, prevara
foto: Privatna arhiva

Ponuda koja je više nego privlačna, složiće se svi. Ipak, u momentu prilikom prijema SMS-a mnogi mobilni operateri istog časa obaveste korisnika da se vrlo verovatno radi o nepoželjnom sadržaju, gde se na upozoravajućem tabu pojavljuje i pomoć ukoliko neko smatra da može ovakav sadržaj i prijaviti i označiti kao opasan, a broj sa kog je upućena poruka blokirati.

Mnogi korisnici društvenih mreža su se takođe žalili na ovaj problem, i pritom naveli da ni po koju cenu nije dobro kliknuti na link koji će voditi na neki sajt, koji bi mogao da ima više posledica i po sam mobilni uređaj.

Kada se radi o prijemu 'pošiljke', u Pošti Srbije upozoravaju da se 'klikom na link u SMS poruci, otvara internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj'.

Tvrde da se 'napadači uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom linku, pa tako na primer umesto posta.rs oni mogu napisati posta-rs.com, rsposta.com, possta.rs ili bilo koju drugu kombinaciju koja na prvi pogled liči na pravi domen Pošte Srbije'.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track