OSIM RUČNOG PRTLJAGA, NA VAGU ĆE I PUTNICI: Ova avio-kompanija uvodi novi sistem, a podaci ostaju potpuno ANONIMNI, evo i zašto

nova pravila

OSIM RUČNOG PRTLJAGA, NA VAGU ĆE I PUTNICI: Ova avio-kompanija uvodi novi sistem, a podaci ostaju potpuno ANONIMNI, evo i zašto

InfoBiz -

Zamislite da vas avio-kompanija pre ukrcavanja na let zamoli da se izmerite zajedno s ručnim prtljagom i obeća vam da će samo osoblje znati te podatke, dok će za ostale biti anonimni.

„Finer” je upravo uveo ovu novinu kako bi poboljšao procenu težine aviona. Sistem dobrovoljnog vaganja za pet dana je prošlo 800 putnika, a mnogima ovakav zahtev uopšte ne pravi problem.

Aerodrom u Helsinkiju je prvi na svetu istakao ovakav zahtev pred putnike, a prema zvaničnom obrazloženju, avio-kompanija prikuplja podatke o prosečnoj težini putnika i njihovom ručnom prtljagu „u svrhu balansa aviona i proračuna performansi koji su potrebni za bezbedno obavljanje letova”.

Kilogrami, Vaga, Gojaznost, Debljina, Težina
foto: Shutterstock

Кako je saopšteno, tokom zimske sezone planiraju da popularizuju ovu akciju, a tokom leta će ona biti još više korišćena u iste svrhe. Кako saopštavaju iz finske kompanije, o ovome su s putnicima komunicirali preko ankete na društvenim mrežama i mobilne aplikacije, a odmah su se javili volonteri koji su želeli da učestvuju i pre nego što je oprema postavljena.

Prema rečima Paivita Talkvista, višeg potpredsednika za komunikacije kompanije „Finer”, ovakvi podaci mogu da se koriste za to gde putnici mogu da sede, tako da avio-kompanije uvek izračunavaju težinu svih u avionu, uključujući teret i prtljag u prtljažniku, kao i njihov centar gravitacije, prema uputstvima Uprave za civilno vazduhoplovstvo.

Prtljag, Koferi
foto: Profimedia

- Obično avio-kompanije koriste direktive o težini putnika koje daje Evropska agencija za bezbednost u vazduhoplovstvu, ali određene avio-kompanije, kao što su „Кorean er” i prevoznici s Novog Zelanda, koriste svoja merenja - navodi se.

„Finer” je još jedna avio-kompanija koja od 2018. radi sopstvena merenja, a koja moraju da se ažuriraju svakih pet godina. Avio-kompanija prikuplja podatke i za zimsku i za letnju sezonu, jer se njihove preferencije odeće menjaju kako bi se prilagodile temperaturama.

Napad, Igrači, Hakeri, Podaci, Blizard

Zimska čitanja biće završena u februaru, a letnja u periodu između aprila i maja, saopšteno je iz ove kompanije, a prenose evropski mediji. Ova kompanija je u januaru prijavila 819.800 putnika, što pokazuje da se broj putnika povećao za 0,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

S druge strane, kako navode, faktor opterećenja putnika avio-kompanije opao je za tri procentna poena na ukupno 69,2 odsto. Ukupne tone tereta porasle su za 17,5 odsto na godišnjem nivou u januaru zbog povećanih azijskih i evropskih kapaciteta. Prihod od teretnih tonskih kilometara povećan je za 16,3 odsto, saopštavaju iz ove kompanije.

kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja