GORAN VESIĆ: Završen tender za postavljanje elektropunjača, do kraja ove godine biće ih najmanje 113 na auto-putevima
Foto: Ministarstvo građevinarstva

važno

GORAN VESIĆ: Završen tender za postavljanje elektropunjača, do kraja ove godine biće ih najmanje 113 na auto-putevima

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je zavšren tender za postavljanje maksimalno 320 elektropunjača na auto-putevima u zemlji i kompanija koja bude sklopila ugovor sa JP "Putevi Srbije" moći će na 16 lokacija da postavi najmanje 80, a najviše 320 punjača, čime će značajno biti povećana ponuda e-punjača na srpskim putevima.

- Tender je završen juče, javile su se javile četiri kompanije, i nadam se da ćemo, kada prođu svi rokovi, u narednom periodu potpisati ugovor i sa najpovoljnijom kompanijom i početi sa opremanjem auto-puteva elektropunjačima - rekao je Vesić za TV Prvu.

Dodao je da je na auto-putevima već radi osam punjača, u toku je proces postavljanja još 16 novih, a da će u narednom periodu biće postavljeno još sedam.

- Sa ovih 33, i novih 80 koje će postaviti kompanija izabrana na tenderu, ove godine imaćemo novih 113 elektropunjača. Kada tome dodatmo da pumpe imaju obavezu da na četiri točilice za gorivo, imaju jedan elektro-punjač, Srbija će biti najbolje opremljena elektro-punjačima u ovom delu Evrope - istakao je Vesić.

Dodao je da je bilo mnogo opstrukcija ovog procesa jer državna preduzeća teško prihvataju novine i modernizaciju ali da je bio uporan da se tender sprovede. “Sada nas čeka proces pretvaranja skoro hiljadu kilometara postojećih auto-puteva u pametne puteve a nosioci ovog posla biće državne kompanije Telekom Srbija i Institut Mihailo Pupin”, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, to će doprineti da srpski auto-putevi budu konkurentni, jer je sve više e-vozila u Evropi, koja će moći da prolaze kroz Srbiju, zahvaljujući odgovarajućoj infrastrukturi a “pametni auto-putevi postaju standard u Evropi”, rekao je miniatar Vesić i dodao da “će tako biti i u Srbiji”.

- Velika Britanija, Nemačka i Norveška već imaju preko milion električnih vozila, Francuska je blizu tog broja, a procena je da će u EU 2030. godine polovina automobila biti na električni pogon. Bez elektro-punjača naši auto-putevi i brze saobraċajnice neće biti konkurentne - ukazao je ministar.

Time se, dodao je, radi i na zaštiti životne sredine.

- I kod nas će početi proizvodnja električnih vozila, u Kragujevcu, tako da i mi moramo da se prilagođavamo vremenu koje dolazi. Električna vozila postaju dostupnija građanima i mi im, gradeći odgovarajuću infrastrukturu, olakšavamo kupovinu takvih automobila. Srbija se polako svrstava u red zemalja koje ulažu u ovu vrstu infrastrukture - rekao je ministar Vesić.

Kurir.rs/TV Prva/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track