SRBIJA PRVA NA LISTI NAJBRŽE RASTUĆIH KOMPANIJA U REGIONU: OVE dve države su nam za petama, a evo šta je glavni pokretač svega!
Foto: Shutterstock

broj jedan

SRBIJA PRVA NA LISTI NAJBRŽE RASTUĆIH KOMPANIJA U REGIONU: OVE dve države su nam za petama, a evo šta je glavni pokretač svega!

InfoBiz -

Glavni motor rasta firmi u regionu je ubrzani rast tržišta nekretnina, što utiče na građevinsku industriju, kao i rast potrošnje u hotelijerstvu i turističkim agencijama.

Kada se pogleda lista 1.000 najbrže rastućih kompanija u regionu, najveći broj firmi je iz Srbije, odnosno 306 preduzeća, a iza nje se nalaze Hrvatska sa 299 i Slovenija sa 223 firme.

Adria Regiju, u ovom istraživanju, uz Srbiju čine Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Albanija. Ukupan zbir prihoda pomenutih 1.000 kompanija je u 2023. godini iznosio 12,9 milijardi evra.

Mito, Pare, Novac, Evri, Kamata, Zelenaši
foto: Shutterstock

Glavni motor rasta firmi u Adria regionu, ali i skoro u svim zemljama pojedinačno, bio je ubrzani rast tržišta nekretnina, čime je sektor građevinarstva postao predvodnik među brzorastućim industrijama.

Veliki broj građana u zemljama regiona smatra da je kupovina nekretnina najbolji način da se zaštite od inflacije, što podstiče izgradnju kako stambenih, tako i nestambenih objekata.

Rast prihoda beleže i putničke agencije, kao i hoteli i privatan smeštaj, što je moguće tumačiti kao rast turizma nakon stagnacije u ovom sektoru tokom pandemije.

Agencije, Zatvaranje, Antidoping Agencija

Lista je zasnovana na rastu prihoda kompanija u poslednje tri godine i kompanije su rangirane prema složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate, odnosno CAGR).

Najnoviji poredak brzorastućih kompanija u Adria Regiji prvi put se našao na onlajn platformi.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track