AMERIČKI DUG DOSTIGAO 34 TRILIONA DOLARA: Matematički ga je nemoguće otplatiti, svaki Amerikanac danas duguje 102.000 dolara
Foto: Profimedia

AMERIČKI DUG DOSTIGAO 34 TRILIONA DOLARA: Matematički ga je nemoguće otplatiti, svaki Amerikanac danas duguje 102.000 dolara

InfoBiz -

Američki državni dug i budžetski deficit predstavljaju najveću pretnju globalnoj ekonomiji ove godine, saopštila je ruska vladina agencija "Roskongres".

"Dug Vašingtona od 34 triliona dolara je matematički nemoguće otplatiti", tvrdi "Roskongres" u najnovijem izveštaju, bazirajući svoju procenu na trenutnom odnosu između veličine duga, stope po kojoj raste i budžetskih prihoda.

U izveštaju se navodi da je prekomerni dug akumuliran po niskim stopama, ali ga je potrebno refinansirati po visokim stopama koje ograničavaju ekonomsku aktivnost i smanjuju priliv gotovine.

"Srednjoročno, servisiranje američkog duga koštaće jedan trilion dolara godišnje", navodi se u izveštaju pod naslovom "Ključni događaji - 2024. Geoekonomija. Prognoze. Glavni rizici".

U izveštaju se napominje da Vašington ne može da reši problem ponovnim pokretanjem štamparije ove godine, jer bi to dovelo do veće inflacije.

"U SAD su 2022. godine potrošačke cene skočile na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, što je navelo Federalne rezerve da se upuste u seriju povećanja stopa kako bi ukrotile inflaciju", navodi se u izveštaju.

dolari
foto: Shutterstock

"Roskongres" napominje da je savezni dug SAD premašio 34 triliona dolara prvi put u istoriji krajem decembra. Sada iznosi oko 102.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete u zemlji.

Ukupan javni dug SAD je otprilike jednak ekonomijama Kine, Nemačke, Japana, Indije i Velike Britanije zajedno, kao što je istakla "Fondacija Peter G. Peterson", nestranačka grupa za fiskalnu politiku u Njujorku.

Među ostalim pretnjama globalnoj ekonomiji, "Roskongres" je identifikovao globalni "balon" na tržištu nekretnina, pominjući bankrote poznatih kineskih investitora u oblasti nekretnina "Kantri garden" i "Еvergrand", nestalnost američkog tržišta akcija i demografska pitanja, odnosno smanjenje kineske populacije.

Fondacija "Roskongres" osnovana je 2007. godine i ključni je organizator nacionalnih i međunarodnih kongresa i izložbi sa ekonomskim i društvenim fokusom. Među događajima kojima je Fondacija bila domaćin je i Forum Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu u julu, podsjeća "Raša tudej".

Kurir.rs/atvbl.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track