PROTESTI U NEMAČKOJ MOGU DA UTIČU I NA EKONOMIJU SRBIJE! Analitičari: Zna se koliko imaju investitora ovde, REŠENJE POD HITNO
Foto: AP/Bernd Wei'brod, Kurir Televizija

kurir tv

PROTESTI U NEMAČKOJ MOGU DA UTIČU I NA EKONOMIJU SRBIJE! Analitičari: Zna se koliko imaju investitora ovde, REŠENJE POD HITNO

InfoBiz -

Protestanti su počeli da gaje animozitet prema kancelaru Šolcu. Ljudi su nezadovoljni, Nemačka blokirana, da li je ovo kraj vladavine Olafa Šolca ili početak kraja?

Gosti koji su analizirali najburniji period u Nemačkoj su Biljana Šahrimanjan Obradović, Centar za stratešku analizu i Nikola Perišić, Centar za društvena istraživanja.

Obradović je prvo odgonetnula da li je ovo kraj vladavine Šolca ili nešto drugo:

- Negde je izbio podatak da je oko 250.000 poljoprivrednih gazdinstava u Nemačkoj, što nije zanemarljiv broj, ali bih na početku da istkanem da ovo što se dešava nije nikakva politička kriza, već rukovodstva. Ona ne samo da je na pomolu, nego je već neko vreme vidljiva. Ono što se dešava teško pada rukovodstvu i ukoliko Šolc ne uspe da odoli ovim izazovima, postoji mogućnost vanrednih izbora o kojima se govori, ali im ostalo još dve godine vladavine. Interesantno je da je Šolcu i koaliciji opala popularnost, ali po njegovim nastupima nemamo utisak kao da i on smatra da se njegova zvezda padalica ugasila, već da i dalje sija.

01:36

PROTESTI U NEMAČKOJ MOGU DIREKTNO DA UTIČU NA SRBIJU? Sagovornici jutarnjeg programa bez dileme: Nadamo se da će naći rešenje!

- Činjenično je da bi vanredni izbori došli kao poslednja opcija, ukoliko ne uspeju četiri stranke da naprave određenu koaliciju. Podsetiću da tamošnji građani imaju bojaznost od vanrednih izbora, jer setite se šta se izdogađalo kada je Hitler došao na vlast putem vanrednih izbora. Dakle, oni nisu jedna od opcija, već poslednja opcija. Znamo koliko je nemačkih investicija u Srbiji i koliko moramo da težimo i verujemo da će ovo rukovodstvo da pronađe neko rešenje - ocenila je Obradović.

Perišić je komentarisao da li je zbog ovako velikih protesta ugrožen ceo sistem najveće evropske ekonomije:

- Sigurno će se to odraziti na dalji razvoj ekonomije u Nemačkoj, te će imati i negativne posledice sve ovo što se dešava. Pre svega, treba istaći da će opozicione stranke pokušati da iskoriste sve dešavanja. Sada idemo u niz različitih izbora, biće u pokrajinama, ali i za Evropski parlament i onda na jesen 2025. godine bi trebalo da dođe do redovnih parlamentarnih izbora. Tako da će čitavu ovu situaciju kroz jedan populistički diskus, koji je karakterističan za stranku Alternativa za Nemačku, obećanjima pridobiti određen broj građana.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:09

NIKADA BURNIJE U NEMAČKOJ, JANUAR ĆE BITI IZUZETNO VRUĆ Novinar iz Minhena o nedelji besa: Olaf Šolc poziva protestante na razum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja