NE DAJTE DA VAS DOČEKAJU NESPREMNE: OVO neprijatno pitanje će vas dočekati na razgovoru za posao, a evo 3 načina da se izvučete!
Foto: Profimedia

budite spremni

NE DAJTE DA VAS DOČEKAJU NESPREMNE: OVO neprijatno pitanje će vas dočekati na razgovoru za posao, a evo 3 načina da se izvučete!

InfoBiz -

Kada dođete na razgovor za posao, tokom intervjua je neminovno da vas dočekaju pitanja poput: ''Kolika vam je trenutna plata i koliko se nadate da ćete zarađivati?''. Međutim, u nekim državama je čak i nelegalno postavljati ovakva pitanja, ali bi svakako trebalo da se pripremite za to kao deo redovnog proseca zapošljavanja.

Ovo su tri različita načina kako možete da odgovorite, pružajući fleksibilnost u zavisnosti od vaše situacije.

Prva opcija - Vratite pitanje poslodavcu

Bez obzira što je to pitanje koje se često postavlja, nije obavezno da odgovorite na njega. Umesto toga, možete ljubazno da im vratite pitanje. Možete da kažete nešto poput:

- Radujem se razgovoru o plati kasnije, ali voleo/la bih da čujem s vaše strane, koji je budžet koji imate za ovu poziciju?

posao, razgovor, intervju
foto: Profimedia

Ovo vam pomaže da dobijete osećaj koliko su spremni da plate i da vidite da li se to poklapa sa onim što ste vi imali na umu. Takođe, otkriće vam koliko su transparentni od samog početka.

Druga opcija - Davanje raspona plate na osnovu istraživanja

Druga opcija odgovora na takva pitanja je da im date raspon plata na osnovu onoga što ste saznali onlajn. Stranice na vebu mogu da vam budu najbolji saveznici za tačne informacije o platama. Možete da obavite istraživanje, ali nemojte slepo da verujete svemu što pročitate na internetu.

Na ovaj način im pokazujete da ste obavili domaći zadatak i da ste spremni za ove neizbežne razgovore.

razgovori, razgovor
foto: Shutterstock, Ilustracija

Treća opcija - Deljenje vaše trenutne plate i očekivanja

Ako ste već u gornjoj polovini raspona plate, imate zeleno svetlo da im saopštite koliko zarađujete i šta očekujete. Ponekad to pomaže u postavljanju očekivanja s obe strane i ne gubi se vreme u procesu.

Bilo kako bilo, važno je da znate da nema savršenog odgovora na ovo pitanje, ali se setite da treba da sarađujete s intervjuerom, a ne da mu se suprotstavljate. Oni žele da dobijete odgovarajuću platu, a na vama je da im pomognete da shvate koliko zaslužujete.

kurir.rs/Forbes Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track