RADI SE 4 MESECA, A ZA OVAJ POSAO ANGAŽOVANI I NEZAPOSLENI SA BIROA: Stigao novac za javne radove, svi imaju platu i plaćen prevoz
Foto: Beta Damir Sencar

žive od svog rada

RADI SE 4 MESECA, A ZA OVAJ POSAO ANGAŽOVANI I NEZAPOSLENI SA BIROA: Stigao novac za javne radove, svi imaju platu i plaćen prevoz

InfoBiz -

Udruženju Roma „Romano anglunipe” dodeljena su sredstva za obavljanje javnih radova na teritoriji opštine Pećinci.

Kako predsednik udruženja Ivan Jovanović kaže, u opštini Pećinci javni radovi izvode se u tri romska naselja, odnosno Obrež, Kupinovo i Popinci, a vremenski period izvođenja tih radova je četiri meseca, od septembra do decembra.

- Do sada smo uradili gotovo sve i nadam se da ćemo do kraja godine završiti sve uspešno, kao što smo i planirali - kaže Jovanović.

Romi
foto: T.Ilić

Takođe, napominje da su angažovanim licima podeljeni različiti poslovi, od kojih jedni kose travu u romskim mesnim zajednicama, drugi sakupljaju otpad, odnose smeće na deponiju, a neki čiste kišne kanalizacije i kanale.

Na ovom lokalnom projektu angažovano je sedmoro osoba koji će biti uključeni četiri meseca i za vremene trajanja njihovog učestvovanja dobiće platu u iznosu od 28.000 dinara, kao i plaćene putne troškove od 4.000 dinara.

- Ovaj projekat je veoma značajan za sve Rome u opštini Pećinci. Skinuli smo sa biroa sedmoro ljudi. To je dobro za državu, ali i za ljude koji su angažovani na radovima, kao i za njihove porodice. Ovo je dobar način da ljudi mogu da žive od svog rada, a ne od socijalne pomoći, zbog čega nas većinsko stanovništvo stalno naziva društvenim parazitima. Dakle, Romi i Romkinje žele, hoće i mogu da rade. Romi nisu lenj narod, samo je pitanje da li poslodavci žele da nas zaposle. Zato bi bilo od velikog značaja kada bi imali više ovakvih konkursa – objašnjava Jovanović.

Prijepolje, divlje deponije, čišćenje
foto: RINA

Isto tako, dodaje da postoji dosta firmi u ovoj opštini u koje bi mogao da se zaposli određeni broj Roma zastalno. Izneo je i podatak da nema nijednog Roma koji je zaposlen u opštinskim institucijama i to je, prema njegovom sudu, veoma tužno i nedopustivo.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Bonus video:

03:20

VUČIĆ OBEĆAO POMOĆ DRŽAVE SRBIJE LJUDIMA NA KiM: Nezaposlenima po 200 evra, put kao pista, novi simboli uspeha (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track