SVETSKA, A NAŠA: Srbi je jedu skoro svaki dan, a sada se visoko kotira i na svetskoj listi, evo o kom povrću je reč
Foto: RTV

cenjena u svetu

SVETSKA, A NAŠA: Srbi je jedu skoro svaki dan, a sada se visoko kotira i na svetskoj listi, evo o kom povrću je reč

InfoBiz -

Čuveni kulinarski sajt Taste Atlas ponudio je čitaocima begečku šargarepu, u kategoriji „nove namirnice“. Кako su napisali, ova sorta šargarepe potiče iz Begeča blizu Novog Sada, u Srbiji, odnosno, njenoj pokrajini Vojvodini.

Šargarepe su uzgajane od sorte Daucus Carota L, imaju intenzivno narandžastu boju, lako su slatke i bogatog ukusa. Odgovarajuća klima i uslovi zemljišta sjajni su za uzgoj ove vrste povrća u oblasti, a šargarepa se ovde uzgaja još od 1927. godine, piše Taste Atlas.

šargarepa
foto: Zorana Jevtić

Begeč je mesto dobro poznato po proizvodnji šargarepe, kao i krompira.

Lokalni poljoprivrednici danas proizvedu toliko šargarepe, da u vreme njenog branja, kud pogled dopire mogu da se vide beskrajna narandžasta polja šargarepe. Većina šargarepe izvozi se širom sveta, kaže Taste Atlas, stavljajući još jednu našu namirnicu na listu traženih u svetu. Begečka šargarepa 2017. postala je zaštićeni brend.

kurir.rs/Dnevnik.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track