NEĆEMO ODUSTATI OD NAŠE EKONOMSKE POLITIKE: Siniša Mali: "Za 10 godina otvoreno 467 fabrika u kojima radi 114.000 ljudi"
Foto: Screenshot RTS

rasprava u skupštini

NEĆEMO ODUSTATI OD NAŠE EKONOMSKE POLITIKE: Siniša Mali: "Za 10 godina otvoreno 467 fabrika u kojima radi 114.000 ljudi"

InfoBiz -

U Srbiji je u poslednjih deset godina otvoreno 467 fabrika u kojima je zaposleno 114.000 ljudi, rekao je za skupštinskom govornicom Siniša Mali, ministar finansija. On je tokom rasprave u Skupštini istakao da je aktuelna ekonomska politika dobra za srpsku privredu poručio da kritikama poslanika nedostaju argumenti i znanje:

- Žao mi je što koristite argumente koje ne znate šta znače i tako obmanjujete javnost. Hajde da diskutujemo da li biste vi intervenisali na tržištu kad je krenula korona ili biste piustili sve male privrednike da propadnu. Takva politika nereagovanja dovela do toga da je 500.000 ljudi ostalo bez posla.

Mali je istakao da subvencije u Srbiji dobijaju i domaći i strani investitori, te da nijedan domaći investitor nije odbijen. On je poručio da nijedna zemlja u regionu nije napustila politiku subvencionisanja, već da se sa njima borimo za nove, a da pritom otvaramo i kinesko tržište srpskoj privredi.

Siniša Mali
foto: Screenshot RTS

- Makroekonomski pokazatelji govore da je stopa nezaposlenosti danas 9,6 odsto dok je nekada bila 25,9, te da se u auto-puteve, škole, bolnice, infrastrukturne projekte ulaže 600 milijardi dinara, kako predviđa budžet za 2024. godinu. To je politika od koje nećemo odustati, koja nam od 1. januara donosi rast plata i penzija koje će do 2025. iznositi 1.000 evra, odnosno između 430 i 450 evra prosečne penzije - zaključio je Mali.

Potpredsednik Vlade odgovorio je i poslaniku DS Miodragu Gavriloviću, istakavši da je on podneo niz amandmana na set zakona o budžetu koji ne donose nikakvu suštinsku kvalitetnu promenu i da su predati samo sa jednom svrhom – da se kupi skupštinsko vreme za raspravu:

- Ali 2012. godine je zemlja bila potpuno uništena. Plate su bile 300 evra, svaki četvrti građanin je bio nezaposlen, nije bio nijedan kilometar autoputeva, nijedna rekonstrukcija bolnica, nije bilo novca za penzije. Takvu politiku mi nikada nećemo voditi - rekao je ministar, i ponovio ranije iznete informacije o tome koliko se povećavaju plate, penzije, minimalac u narednoj godini, da se nastavljaju visoka kapitalna ulaganja u narednoj godini i podsetio na lepu vest za penzionere da će im 30. novembra ove godine biti isplaćena pomoć od 20.000 dinara.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja