"ER SRBIJA” VRAĆA DRŽAVI 20 MILIONA EVRA, VESIĆ ZADOVOLJAN: "To je najbrže rastuća regionalna kompanija u ovom delu Evrope!"
Foto: Shutterstock

profitabilan rad

"ER SRBIJA” VRAĆA DRŽAVI 20 MILIONA EVRA, VESIĆ ZADOVOLJAN: "To je najbrže rastuća regionalna kompanija u ovom delu Evrope!"

InfoBiz -

Nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" će tokom ove godine, zbog dobrih poslovnih rezultata, vratiti Republici Srbiji 20 miliona evra, objavio je danas na svojim društvenim mrežama, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Goran Vesić
Goran Vesićfoto: Kurir

Vesić je istakao da "Er Srbija" beleži rekordne rezultate i da je jedna od najsnažnijih regionalnih avio-kompanija u ovom delu Evrope.

Ministar je rekao da su, kada je reč o učinku "Er Srbije" u prvih šest meseci ove godine, postignuti rekordni rezultati za više parametara.

Naveo je da je samo u prva dva kvartala tekuće godine srpska nacionalna avio-kompanija prevezla oko 1,7 miliona putnika što je, dodao je, za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika "Er Srbije" je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina, a samo u junu, tržišni udeo putnika te kompanije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto, rekao je Vesić.

Precizirao je da je u pomenutom periodu "Er Srbija" obavila ukupno 19.181 let što je, istakao je, 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Kao efekat dobrog operativnog poslovanja, zabeležen je i rekordan finansijski rezultat, naglasio je Vesić i dodao da je srpska nacionalna avio-kompanija, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine zabeležila profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu.

Ministar je istakao da će, zahvaljujući tome, "Er Srbija" već tokom ove godine Republici Srbiji uplatiti 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Naglasio je da je "Er Srbija" ponos naše zemlje i najbrže rastuća regionalna kompanija u ovom delu Evrope koja prošle godine nije primila ni dinar subvencije iz budžeta, te napomenuo da njeni odlični rezultati predstavljaju potvrdu ispravnosti odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osnivanju nove nacionalne avio-kompanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track