"ER SRBIJA" VRAĆA BUDŽETU SRBIJE 20 MILIONA EVRA: Oboren rekord u poslovanju, a rekordan i profit za prvih 6 meseci! EVO KOLIKI JE
Foto: Shutterstock

USPEH

"ER SRBIJA" VRAĆA BUDŽETU SRBIJE 20 MILIONA EVRA: Oboren rekord u poslovanju, a rekordan i profit za prvih 6 meseci! EVO KOLIKI JE

InfoBiz -

Zbog dobrih poslovnih rezultata, "Er Srbija" vraća Republici Srbiji 20 miliona evra, navodi se u saopštenju nacionalne avio-kompanije!

Kada je reč o učinku "Er Srbije" u prvih šest meseci 2023. godine, postignuti su rekordni rezultati za više parametara.

- Samo u prva dva kvartala tekuće godine, srpska nacionalna avio-kompanija je prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87% više nego prošle godine, odnosno za 59% više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu. U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika "Er Srbije" je oko 50%, odnosno jedna polovina. Samo u junu, tržišni udeo putnika "Er Srbije" na beogradskom aerodromu bio je 55% - saopštila je "Er Srbija".

Dodaje se da je u pomenutom periodu, "Er Srbija" obavila ukupno 19.181 let, što je 63% više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38% više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

- Kao efekat dobrog operativnog poslovanja, zabeležen je i rekordan finansijski rezultat. Srpska nacionalna avio-kompanija je, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine zabeležila profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu. Imajući u vidu dobar finansijski rezultat, "Er Srbija" je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije. "Er Srbija" se i ovim putem zahvaljuje Vladi Republike Srbije na podršci i ističe da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze preuzete Ugovorom o dokapitalizaciji - ističe se u saopštenju.

Podseća se da je Republika Srbija sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Covid 19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja