Radimo na projektima vrednim tri milijarde evra
Foto: Fonet

Otvoren Prvi srpski kongres o putevima

Radimo na projektima vrednim tri milijarde evra

InfoBiz -
Prioritet Vlade je razvoj infrastrukture i plan je da saobraćaj dostigne deset odsto BDP do 2020. godine, saopštila je ministarka Zorana Mihajlović

BEOGRAD - U toku su projekti u putnoj i železničkoj infrastrukturi vredni tri milijarde evra, koji će morati da se sprovedu brže i efikasnije, izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.Ona je na otvaranju Prvog srpskog kongresa o putevima rekla da će morati da se ubrza sve ono što nije urađeno prethodnih deset godina. Prioritet Vlade Srbije je razvoj infrastrukture i plan je da saobraćaj dostigne deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2020. ili dva puta više nego danas.Veliki izazov- To je veliki izazov za sve, za mene, putarske firme, stručnjake... Moraćemo brže da radimo kako ne bismo plaćali penale. Trenutna ulaganja u puteve su dve milijarde evra, a u železnicu milijardu evra. Hoćemo da do 2016. završimo Koridor 10 i sve projekte koji su u toku - naglasila je ona.Mihajlovićeva je istakla da će prioritet ministarstva biti i povećanje bezbednosti u saobraćaju, zbog čega će biti promenjen i Zakon o bezbednosti saobraćaja, a inspekcije će ozbiljnije raditi posao na terenu.Zoran Drobnjak, v. d. direktora „Puteva Srbije“, apelovao je na nadležne da obezbede stabilno finansiranje održavanja puteva jer to sada nije slučaj. On je rekao da je šteta od poplava na putevima prvog i drugog reda 4,2 milijarde dinara, a na lokalnim najmanje oko 2,4 milijarde.Posledice poplavaMihajlovićeva je istakla da je plan da se posledice poplava u putnoj infrastrukturi otklone do kraja oktobra.- Ekipe inženjera na terenu procenjuju u kakvom su stanju poplavljene kuće. Oko 1.500 moraće opet da se izgradi, a videćemo da li će oni čiji su domovi delimično oštećeni dobijati materijal ili će država obaviti radove - navela je ona.

Zoran DrobnjakGRADIMO PUTEVE ZA MALINAREV. d. direktora „Puteva Srbije“ Drobnjak naglasio je da će ovo preduzeće pomoći opštinama u zapadnoj Srbiji da poprave lokalne puteve.- Moramo da pomognemo jer proizvođači malina iz tih krajeva neće moći da otpreme svoju robu u hladnjače - naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja