Mnogi naši ljudi poslednjih godina su napustili Srbiju i zaposlili se negde u inostranstvu. Često imaju dileme vezane za već stečen radni staž u svojoj zemlji, kao i to da li treba da nastave da uplaćuju doprinose ako su se bavili samostalnom delatnošću. Milenko R. iz Niša je imao sam samostalnu trgovinsku radnju koju je zatvorio pošto je otišao da radi u inostranstvu:

-  Živim i radim u Nemačkoj, prijavljen sam i poslodavac mi uplaćuje doprinose za PIO. Da li sam u obavezi da i dalje uplaćujem doprinose u našoj zemlji - pitao je PIO fond.

Iz Penzijskog fonda su mu odgovorili da nema obavezu plaćanja doprinosa jer je zatvorio svoju samostalnu trgovinsku radnju, a takođe i ne može da bude osiguranik samostalnih delatnosti s obzirom da već radi u Nemačkoj:

- S obzirom da sa ovom državom imamo potpisan Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, ne možete biti osiguranik u isto vreme u dve države. Međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju regulisana su prava osiguranika koji ostvari staž osiguranja u Srbiji i državama ugovornicama, pri čemu svaka država ceni prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa svojim zakonskim propisima. Dakle, regulisano je da se za utvrđivanje prava na penziju sabira staž navršen u zemljama ugovornicama, a iznos penzije se određuje srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj državi i svaka država isplaćuje srazmerni deo penzije.

Biznis.kurir.rs