OVA DECA NE MOGU DA NASLEDE PENZIJU: Čak i kada su saglasni svi članovi porodice ostaju bez novca
Foto: Shutterstock, Ilustracija

za njih nema porodičnog primanja

OVA DECA NE MOGU DA NASLEDE PENZIJU: Čak i kada su saglasni svi članovi porodice ostaju bez novca

Penzioner -

Propisi u Srbiji ne prepoznaju decu koja odrastaju u hraniteljskoj porodici kao naslednike porodične penzije, čak ni onda kada, recimo, otac premine dok su mu mališani povereni na brigu i čuvanje. Bez obzira na to koliko dugo su u određenoj porodici i da li su biološka deca saglasna sa nasledstvom, zakonske odredbe ne dozvoljavaju da oni ostvare pravo na ovu vrstu primanja.

Po slovu Zakona o PIO pravo na porodičnu penziju pod određenim uslovima pripada deci koja su rođena u braku ili van njega, usvojenoj deci, pastorcima koju je osiguranik, odnosno korisnik prava već izdržavao. Takođe, mogu da je naslede i unuci, braća i sestre i druga deca bez roditelja, odnosno ona koja imaju jednog ili oba roditelja koji su potpuno nesposobni za rad, a koju je osiguranik, odnosno korisnik prava izdržavao.

S druge strane, svima koji su zaključili ugovor o hraniteljstvu priznaje se staž osiguranja i po tom osnovu oni ostvaruju pravo na penziju kada ispune zakonom propisane uslove. Njihov staž zavisi isključivo od visine plaćenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

KAKO SE RAČUNA STAŽ HRANITELJIMA

Ukoliko se neko hraniteljstvom bavi 15 godina neće imati isto toliko godina staža, što znači da nije bitno vreme trajanja ugovora, to jest koliko vremena se rade ugovoreni poslovi. Staž se računa tako što se iznos ugovorene naknade deli sa najnižom osnovicom za plaćanje doprinosa koja važi u momentu uplate, u skladu sa Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Fond PIO je zadužen za upis staža, koji je ostvaren radom po ugovoru o hraniteljstvu, a zahtev se podnosi filijali fonda koja je nadležna prema mestu stanovanja, a uz zahtev se prilaže radna knjižica, kopija lične karte i dokaz o prestanku obavljanja ugovorenih poslova.

Takođe, Zakon takođe predviđa da dok traje ugovor o hraniteljstvu, po osnovu kojeg je osoba već obavezno osigurana, ne može sama sebi prema članu 15 Zakona o PIO da uplaćuje doprinose.

- Hranitelji su osobe za koje je Centar za socijalni rad utvrdio da su sposobne da se staraju o detetu na hraniteljstvu, odnosno da ga čuvaju, podižu i vaspitavaju. Oni imaju pravo na naknadu za izdržavanje deteta na hraniteljstvu, i naknadu za rad, ako je na smeštaju jedno dete. Taj ugovor traje do donošenja odluke centra o prestanku ili raskidu hraniteljstva iz nekog od razloga propisanih porodičnim zakonom - stoji u zakonu.

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track