ZA ODLAZAK U PENZIJU NISU BITNE SAMO GODINE: Pre zahteva obavezno proverite ove podatke, mnogi su se upecali i dobili manje para
Foto: Shutterstcok

pre zahteva provera

ZA ODLAZAK U PENZIJU NISU BITNE SAMO GODINE: Pre zahteva obavezno proverite ove podatke, mnogi su se upecali i dobili manje para

Penzioner -

Zakonski uslovi za odlazak u penziju su manje-više svakome poznati. Zapravo, svako ko razmišlja o penzionisanju krene upravo od nekoliko najčešćih pitanja – koliko godina života i staža je potrebno, da li će se uslovi menjati, da li će ih ispuniti?

To i jesu početni koraci za planiranje penzije. Međutim, iza njih su i oni daleko ozbiljniji i kompleksniji. Svako zna da izračuna kada će napuniti 65 godina, ali trajanje staža je već druga priča. Bez obzira na to da li neko radi kao zaposleni, samostalac ili poljoprivrednik, treba da zna kako da proveri koliko staža zapravo ima.

penzioneri, baba deda, lap top, kompjuter
foto: Shutterstock

1. Da bi se neki period rada uračunao u staž osiguranja i pomogao ispunjenju uslova za penziju, pre svega radnik mora da bude prijavljen na osiguranje. Ovo je naročito važno od 1. januara 2016. godine, od kada korišćenje radne knjižice za evidenciju perioda zaposlenja više nije obavezno.

- Ukoliko neko obavlja samostalnu delatnost, period rada će relativno lako dokazati odgovarajućim dokumentima o početku i prestanku rada čak i ako prijava na osiguranje nije podneta blagovremeno.

- Penzijsko osiguranje poljoprivrednika takođe nije upitno, jer su propisima jasno regulisani uslovi za sticanje svojstva osiguranika, a njihova ispunjenost se relativno lako dokazuje.

Poljoprivrednik
foto: Beta

- Pitanje prijave na osiguranje je najvažnije za zaposlene. Ukoliko poslodavac propusti da prijavi zaposlenog, naknadno dokazivanje perioda zaposlenja može da bude problem.

TEŠKO DOKAZATI STAŽ

U slučajevima kada je od zaposlenja protekao duži vremenski period, kada je poslodavac prestao da postoji ili ne želi da sarađuje može da bude teško, pa i nemoguće dokazati tačan dan početka, ali i prestanka rada. Zbog toga, svakom zaposlenom radniku prva provera na početku novog radnog odnosa treba da bude da li ga je poslodavac prijavio. Prijave se podnose od strane ovlašćenih radnika, elektronski, preko portala Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Osoba koje je podnela prijavu kao potvrdu preuzima obrazac M-A. Jedan primerak uvek može da se da zaposlenom, makar i samo na uvid kao dokaz o podnetoj prijavi. Isto važi i ukoliko je neko angažovan po ugovoru o delu, ili za privremene i povremene poslove, iako se ovo angažovanje formalno vodi kao samostalna delatnost. Čak i ukoliko se od poslodavca ne dobije dokaz o podnetoj prijavi, može da proveri i sam zaposleni i to na više načina:

1. Odlaskom u najbližu organizacionu jedinicu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (filijalu, službu ili ispostavu) uz ličnu kartu dobije se uverenje o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji. Na tom uverenju se lako da proveriti da li je evidentiran i dan početka zaposlenja koji proveravate.

2. Odlazak u Fond je i odlična prilika da na šalteru zatražite izdavanje PIN koda. Preuzimanjem koda svoje registrovane podatke svako može da proveri od kuće korišćenjem računara ili mobilnog telefona. Za pristup ovom servisu (dostupan je na adresi https://servisi.pio.rs/gradjani/ modu les/login/) potreban je samo jedinstveni matični broj (JMBG) i PIN kod koji se dobije na šalteru.

Hakeri, haker, kompjuter, 27.2.2013
foto: Foto: AP

Uz ta dva podatka u bilo kom trenutku se može proveriti da li ste prijavljeni na osiguranje, kao i da li ste možda i odjavljeni, a da to niste znali. Ako ste uredno prijavljeni, to je odlično, ali nije kraj mogućim problemima, jer sama prijava nije dovoljna. Ukoliko doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu plaćeni – staž ne postoji.

Zakonski propisi su oko toga vrlo jasni i nedvosmisleni. Dakle, zaposlenima poslodavci kroz obračun i isplatu plate uplaćuju i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Prijave o plaćenom doprinosu koje sadrže podatke o trajanju staža osiguranja u kalendarskoj godini, kao i iznose ostvarene bruto zarade i naknade zarade, formiraju se programski na osnovu podataka iz podnetih poreskih prijava i vrlo su pouzdani.

PROVERITE I KNJIGOVOĐU

Treba znati da se podaci za tekuću kalendarsku godinu „vide“ u matičnoj evidenciji tek početkom proleća naredne godine, pa ne treba da očekujete da ćete moći za tekući mesec da proverite da li su doprinosi plaćeni. Samostalci i poljoprivrednici su u obavezi da sami uplaćuju doprinose, a evidenciju o tome vodi Poreska uprava. Ipak, pojedini samostalci, a to su pre svih osnivači preduzeća, predaju M4 baš kao što se to radi i za zaposlene. Кako ove poslove obično obavljaju knjigovođe, a ne sami osnivači preduzeća, nije loše povremeno proveriti i da li su oni svoj posao obavili kako treba.

knjigovođa, porez, inspektor
foto: Andrei Rahalski / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko ste osim u Srbiji radili i u inostranstvu, trebalo bi da i taj staž proverite. Pre svega, ukoliko niste sigurni da li sa državom u kojoj ste radili postoji sporazum o socijalnom osiguranju, to obavezno proverite u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Staž navršen u državama sa kojima je zaključen sporazum može da se sabere sa domaćim ukoliko nedostaje za ispunjenje uslova za penziju.

Sledeći korak je da se Fondu podnese zahtev za utvrđivanje staža u inostranstvu. Na taj način iniciraćete postupak u kom se od inostranog nosioca traži da utvrdi i potvrdi staž koji ste navršili. Кada potvrda stigne, dobićete obaveštenje sa navedenim periodom i trajanjem staža. Ne samo što više nećete brinuti o tome koliko staža imate u inostranstvu, nego kada jednom podnesete zahtev za penziju taj staž će biti uredno utvrđen pa će i postupak biti kraći.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track