OVE 2 STVARI SU KLJUČNE ZA PRIPREMU PRAVOG SRPSKOG AJVARA: Penzionerka Nada rešila da otkrije tajnu svog recepta
Foto: Shutterstock

OVE 2 STVARI SU KLJUČNE ZA PRIPREMU PRAVOG SRPSKOG AJVARA: Penzionerka Nada rešila da otkrije tajnu svog recepta

Penzioner -

Formula tradicionalnog, tipično srpskog ajvara, koja, kako kažu žene koje ga pripremaju, uvek dobija i nikad ne omane.

- Tajna kvalitetnog ajvara, naravno osim crvenih paprika sa srcem, koje imaju dosta “mesa” kako se to u Banatu kod nas kaže, je u strpljenju i tihoj vatri - poručuje gospođa Nada iz zrenjaninskog Udruženja penzionera, koja je hrabro “stala na teglu” sa znatno mlađim domaćicama, koje su takođe, u okviru takmičenja na nivou Srbije, spremale ajvar i takmičile se za primat prve varjače banatske ravnice.

Crveno asocira na ljubav, plam i strast, a crvena je i paprika, koja je blagodet, izvor zdravlja, istančanog ukusa i tipično srpskog brenda, njegovog veličanstva, ajvara.

ajvar
foto: Shutterstock

- Ima raznih recepata, neko u njega dodaje patlidžan, tikvice i šargarepu, neko ga opet začini belim lukom, celerom i peršunom, ali tipičan srpski ajvar čine tri osnovne komponente uz mrvice strpljenja i ljubavi - dodaje dama iz tima Moderne ajvaruše, ne skrivajući ambicuju da njen ajvar bude najukusniji.

Takmičenje u organizaciji Turističke organizacije grada Zrenjanina, kao i prethodnih godina podržali su učenici srednje Ugostiteljske škole, smer kuvari, uz želju na po receptu svojih baka i prabaka, naprave ukusan ajvar.

biznis.kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track