RADIJE IDEM U ZATVOR TAMO ĆU BAR IMATI TOPLU ĆELIJU: Penzionerka zanemela kada je dobila račun za režije - OVOLIKO neće da plati!
Foto: Shutterstock

čvrsto odlučila

RADIJE IDEM U ZATVOR TAMO ĆU BAR IMATI TOPLU ĆELIJU: Penzionerka zanemela kada je dobila račun za režije - OVOLIKO neće da plati!

Penzioner -

Nemački mediji pišu kako je penzionerka iz Gomerna još jedna u nizu u toj zemlji koja se, kao i milioni stanara, mora nositi s povećanim troškovima života.

Otkako joj je prošle godine umro suprug, penzionerka živi sama: u novom stanu od 59 kvadrata, prenosi Fenix magazin.

Ima kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu, malo kupatilo i to je to. Njena penzija iznosi 800 evra mesečno. Bivša učiteljica pokušava štedeti energiju gde god može: tuš? Ne svaki dan. Grejanje? Ona pojačava najviše na “tri”.

Beogradske elektrane, Petar Vasiljević, grejanje, toplo vreme
foto: Shutterstock

Uprkos štednji, ona je sada dobila veliki račun za troškove za 2022. godinu:

- Pismo uprave firme za nekretnine bilo je šokantno. Grejanje moram platiti oko 6.000 evra, vodu gotovo 2.000 evra, ostalo su troškovi domara, smeća i lifta.

Penzionerka stoga ima dodatne troškove od 13 evra po kvadratu – više nego dvostruko više od njene osnovne stanarine: A to će sada porasti zbog velike dodatne potražnje: s 515 evra na čak 1.403 evra.

Srbija, Struja, Gas, Grejanje, štednja, Zimska Sezona
foto: Shutterstock

Firma, koja je vlasnik nekretnine, tvrdi kako je obračun troškova “ispravan”. Pogođeni su i mnogi od 50-ak suseda u zgradi sagrađenoj 90-ih godina prošlog veka: zakupac s teškim invaliditetom svoj bi stan, veličine svega 22 kvadrata, sada trebao plaćati oko 3.400 evra, a drugi sused oko 3.700 evra za 37 kvadrata.

Penzionerka je uložila prigovor na obračun, ali niko nije reagovao.

- Neću to platiti. Radije idem u zatvor gde ću imati toplu ćeliju - rekla je ona.

baba, baka, penzioner
foto: Shutterstock

Ovo je samo još jedan slučaj od stotina hiljada stanara koji trenutno pate zbog ogromnih doplata za režije. Nemački mediji navode kako se radi o kategoriji grejanja na daljinu, te da visoke cene korporacije nemilosrdno iskorišćavaju i od svog monopolskog položaja stvaraju veliki posao. Sve to rade na trošak zakupca.

- Problem je u tome što se cene ugovora o daljinskom grejanju sastoje od mnogo komponenti i teško ih je razumeti. To takođe mnoge kupce ostavlja na milost i nemilost monopolnih dobavljača - navodi advokat upućen u slučaj.

Firma za upravljanje nekretninama iz ovog slučaja saopštila je medijima kako žele pronaći rešenje kojim će osigurati “poštene uslove za stanare i njih same”.

(Kurir.rs/Fenix magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja