NEOBIČAN FAKTOR KOJI MOŽE DA UGROZI POVRAĆAJ NOVCA IZ PENZIONIH FONDOVA: Mnogi o tome ne razmišljaju, ali utiče na visinu penzija
Foto: Shutterstock

ZABRINUTI

NEOBIČAN FAKTOR KOJI MOŽE DA UGROZI POVRAĆAJ NOVCA IZ PENZIONIH FONDOVA: Mnogi o tome ne razmišljaju, ali utiče na visinu penzija

Penzioner -

Većina penzionih fondova u Velikoj Britaniji ima "neadekvatne" ili "slabe" planove za suočavanje sa klimatskim promenama, zaključak je istraživanja koje je sprovela organizacija MMMM (Make My Money Matter).

- U britanskim fondovima nalazi se tri biliona funti – našeg novca. Sada, ovaj novac se investira u kompanije koje doprinose smanjenju šuma i finansiraju fosilna goriva – tvrdi ova organizacija.

Istraživanje, sprovedeno između septembra i decembra prošle godine, analiziralo je 20 najvećih fondova koji imaju ukupno 500 milijardi funti imovine sa više od 15 miliona aktivnih članova.

penzioner, lekovi
foto: Shutterstock

Analizirana je javno dostupna dokumentacija o klimi ovih fondova. Među posmatranim kriterijumima bili su obavezivanje na cilj od 1,5 stepeni, merenje i objavljivanje ugljeničnog otiska, detaljno postavljanje ciljeva, investicije u rešenja za klimu, postepeno ukidanje fosilnih goriva, smanjenje pošumljavanja i korišćenje zemljišta i alati upravljanja portfolijom.

Izveštaj je otkrio da većina kompanija ima postavljene opšte ciljeve u vezi sa klimom, uključujući i ciljeve nulte emisije, ali da su mnoge podbacile u sprovođenju planova. Kompanije su u proseku, dobile ocenu 3,2 od deset.

Najlošije ocene kompanije su dobile u politikama koje se odnose na fosilna goriva poput uglja, nafte i gasa, za koje je osam kompanija dobilo nulu. Taj nalaz je u skladu sa istraživanjem koje je MMMM sproveo prošle godine, a koje je otkrilo da su britanski penzioni fondovi uložili 88 milijardi funti u industrije nafte i gasa uprkos proklamovanim ciljevima da postignu nultu emisiju.

Velika Britanija, zastava
foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da u vezi sa smanjenjem pošumljavanja i korišćenjem zemljišta, sve kompanije imaju "slabe" ili "neadekvatne" planove, pri čemu je sedam dobilo nula od deset bodova.

DA LI SU PENZIJE UGROŽENE?

MMMM je istakao da nalazi izveštaja pokazuju da većina kompanija ne uspeva u sprovođenju ambicioznih klimatskih planova, a neuspeh u borbi protiv klimatskih promena ugrožava dugoročne finansijske povrate članova.

Suosnivač organizacije Ričard Kertis rekao je da činjenica da 17 od 20 vodećih fondova u Velikoj Britaniji ima neadekvatne ili slabe planove za klimu govori sve što treba da znate o ozbiljnosti s kojom industrija shvata ovaj problem.

- Javnost će opravdano biti zabrinuta zbog ovih rezultata i nadamo se da će ovo rangiranje delovati kao hitan poziv za buđenje industrije penzija u vezi sa klimatskim promenama. Na taj način mogu pomoći u zaštiti planete i pružiti štedišama penzije na koje mogu biti ponosni – naglasio je.

Velika Britanija, mapa Velike Britanije
foto: Shutterstock

Direktor MMMM-a, Toni Burdon, dodao je da bi u godini kada je prosečni porast temperature od 1,5 stepeni Celzijusa premašen prvi put, ovaj izveštaj trebalo da zabrine svakoga ko brine o svojoj penziji ili planeti.

- Iako postoji pomak koji ukazuje na ono što fondovi mogu postići ako pokažu energiju i ambiciju, opšte vođstvo je retko, a napredak spor. Zato je sada potrebno da svi penzioni fondovi prepoznaju nalaze ovog izveštaja i ulože u veštine i kapacitete potrebne za suočavanje sa klimatskom krizom.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja