ZA DVA DANA STIŽE NOVAC OVIM PENZIONERIMA: Prošle godine čekovi im povećani za gotovo 30%, evo kada mogu da očekuju novu povišicu
Foto: Printscreen/nsuzivo.rs

republika srpska

ZA DVA DANA STIŽE NOVAC OVIM PENZIONERIMA: Prošle godine čekovi im povećani za gotovo 30%, evo kada mogu da očekuju novu povišicu

Penzioner -

Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH (PIO) objavio je 5.jul kao datum kada će biti isplaćenje penzije za jun 2023. godine u Federaciji, dok će najstariji u Republici Srpskoj svoj novac dobiti dva dana kasnije, tačnije 7. jula.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je obezbedilo 133,3 miliona KM za isplatu za oko 224.000 korisnika u Republici Srpskoj, kao i za nešto više od 54.000 korisnika ovog prava u Federaciji BiH i inostranstvu.

Najniža penzija za jun u Federaciji iznosi 538,27 KM, zagarantovana 642,40 KM, dok je najviša 2.626,42 KM.

- Prosečan iznos čeka za korisnike samostalne penzije je 674,81 KM. Penziju za jun primiće 436.843 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznose oko 260 miliona KM.

Predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović očekuje da će se uskoro stvoriti uslovi za vanredno povećanje penzija u ovoj godini.

On je naveo da su prošle godine one uvećane za 27,5 odsto, te da su prvi put bile u iznosu 44,33 odsto prosečne plate.

- Očekujemo i nadamo se da će se stvoriti uslovi u budžetu i da će biti ispunjeni kriterijumi da Vlada Republike Srpske odlukom vanredno uveća penzije - rekao je Trifunović.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track