04:48

BEZ OVOGA SE ZA NEKOLIKO GODINA NEĆE MOĆI! Luković za Kurir TV progovorila o novom registru rizika od katastrofa

KURIR TV

BEZ OVOGA SE ZA NEKOLIKO GODINA NEĆEMO MOĆI! Luković za Kurir TV progovorila o novom registru rizika od katastrofa

Održiva budućnost -

Kako da društva učinimo otpornim na katastrofe - to je bila tema dvodnevne međunarodne konferencije “Smanjenje rizika od katastrofa – modeli i prakse na međunarodnom i nacionalnom nivou”.

Konferencija je organizovana okviru projekta “Evropska unija za Srbiju otpornu na katastrofe” koji uz finansijsku podršku Evropske unije od 14 miliona evra, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Jelena Marić Luković, iz UNDP, progovorila je o registru rizika od katastrofa za koji smatra da se bez njega u budućnosti neće moći.

Jelena Marić Luković
foto: Kurir televizjia

- Prvog dana konferencije najveći utisak je ostavio registar rizika od katastrofa. To je novi alat koji nam omogućava bolje planiranje i reagovanje. Na geoportalu ne samo da možete videti koja je verovatnoća od poplava, nego i zemljotresa. Koliko često se u blizini vikendice koje želite da kupite dešavaju šumski požari. Možemo videti projekcije sušnih i kišnih dana. Mogućnosti su bezgranične. Iz godine u godinu verujem da će registar biti sve važnije i da uskoro bez registra nećemo moći da funkcionišemo - rekla je Luković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja