Slušaj vest

Ovog leta velika je potražnja za radnicima sezoncima za berbu borovnica, a proverili smo kako ovaj posao teče u Šumadiji. Sada, kada su temperature znatno više nego prethodnih dana, u berbu kreću rano, već u šest sati ujutru, a rade do 15.00 časova. Za ovo radno vreme vredni i iskusni berači mogu da zarade oko 100 evra.

Po ubranom kilogramu plaća se 130 dinara. Stariji berači i oni iskusniji beru između 80 i 130 kilograma po danu kada je prva i druga berba, odnosno početak zrenja. Kada se bere „treća ruka“ tada već znatno manje.

borovnice berba dnevnica
Borovnice Foto: Kurir TV

– Naporno jeste, jer su visoke temperature. Ipak, berba traje kratko, petnaestak dana, pa se za takvu zaradu isplati izdrzati na vrućini – kaže jedna Topolka koja je ovih dana u berbi borovnica

Sve više mladih u berbi

Prema njenim rečima, svakodnevno se traže radnici za ovaj sezonski posao i sve više mladih se odlučuje na prvu zaradu upravo od berbe voća.

Dosta penzionera dolazi. Ove godine je bilo mnogo mladih koji su tek završili srednju školu i studenata kojima je to možda i prvi posao i prvi zarađen novac. Na dve pauze uvek služe sok, vodu i slatkiše radnicima, u toku berbe se donosi voda u polje – priča ona, dodajući da su vlasnici imanja korektni.

Inače, kilogram borovnica u prodaji košta oko 1.000 dinara, pa osim radnika sezonaca i uzgajivači ovog voća imaju dobru zaradu.

BiznisKurir/Agroklub