DINARSKA ŠTEDNJA VRAĆA VERU U DINAR: Guverner NBS Tabaković: "Ono što je jezik za jedan narod, to je domaća valuta za ekonomiju"
Foto: NBS

kolumna

DINARSKA ŠTEDNJA VRAĆA VERU U DINAR: Guverner NBS Tabaković: "Ono što je jezik za jedan narod, to je domaća valuta za ekonomiju"

Novčanik -

Važno je podsetiti se: ono što je jezik za jedan narod, to je domaća valuta u ekonomiji jednog naroda. Srećna sam što naši građani pokazuju da veruju u sopstvenu valutu jer raste dinarska štednja - i to znatno brže u odnosu na deviznu.

Štednja u dinarima je u poslednjih 12 godina povećana više od devet puta i, prema poslednjim raspoloživim podacima, iznosi rekordnih 165,9 milijardi dinara.

Znatan rast štednje u dinarima, u proteklih godinu dana gotovo za 50%, rezultat je sve bolje makroekonomske situacije koja omogućava očuvanje i rast prihoda građana iz kojih je moguće štedeti.

Činjenica da raste i dinarska štednja na duže rokove za mene jeste vrsta priznanja o vraćanju poverenja u naš dinar - uprkos nasleđu iz prošlosti, koje se ogledalo u hiperinflaciji i stalnom slabljenju domaće valute, uspeli smo da vratimo veru naših građana u dinar, u stabilnost domaćeg finansijskog sistema i ekonomsku stabilnost zemlje.

Moram da ukažem da ukupno gledano i dalje dominira devizna štednja, i sa iznosom od 15 milijardi evra čini nešto iznad 91 odsto ukupne štednje, pri čemu se taj procenat znatno smanjuje poslednjih godina - 2012. je iznosila preko 98 procenata.

Kao guverner i kao neko ko svoju zemlju voli iznad svega, svakako bih želela da se građani u većoj meri odlučuju za štednju u dinarima. Uveli smo praksu redovnog objavljivanja analize isplativosti dinarske i devizne štednje iz različitih uglova. Svaka dosad rađena analiza upućivala je na zaključak da je dinarska štednja bila isplativija od devizne i u kratkom i u dugom roku.

Pored boljih makroekonomskih pokazatelja i očuvane stabilnosti, i više kamatne stope na dinarsku štednju u odnosu na štednju u evrima, kao i činjenica da se prihod od kamata na dinarsku štednju ne oporezuje dok se prihod od kamate na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto, doprinose većoj isplativosti i atraktivnosti štednje u domaćoj valuti.

Ono što je važno istaći jeste da je štednja građana sigurna, a odluka svakog od nas o tome gde ćemo uložiti svoj novac i da li ćemo štedeti jeste lična. Narodna banka Srbije nastaviće da obezbeđivanjem sigurnosti štednje, kao i objavom analiza o isplativosti štednje pomaže građanima pri donošenju takvih odluka.

Biznis.kurir.rs

Bonus video:

06:11

NBS NE RADI NIŠTA DA OBUZDA INFLACIJU! Bušatlija šokirao tvdnjama: Previše zavisimo od EU, postali smo njihova KOLONIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja