Kada čujemo termin finansijsko tržište, često pomislimo na nešto apstraktno i komplikovano - na berze, akcije i užurbane brokere u skupim odelima. Realnost je svakako drugačija.

Na finansijskom tržištu ljudi i kompanije trguju novcem i vrednosnim papirima, a pravila su relativno jednostavna. Kada kupujete akcije neke kompanije, stičete učešće u kapitalu i postajete njen vlasnik srazmerno kupljenom učešću. Ako kompanija posluje dobro, vrednost vaših akcija raste. To znači da ih u svakom trenutku možete prodati za više novca ili ih ostaviti i postepeno povratiti investiciju kroz dividende.

S druge strane, obveznice su kao pozajmica - kad ih kupujete, dajete novac nekoj kompaniji ili vladi, a oni vam vraćaju novac, u budućem vremenu i sa kamatom. Dakle, osim što možete da postanete vlasnik dela firme kroz kupovinu akcija, možete i da pozajmite novac državama ili kompanijama, uz ugovoreni prinos. Na taj način resursi se efikasno raspoređuju, a učesnici bolje upravljaju finansijama i lakše ostvaruju svoje ciljeve. Zapravo, finansijska tržišta pojedincima pružaju obilje prilika da ulažu u budućnost.

Dok u razvijenim zemljama, veliki broj građana učestvuje na tržištu kapitala putem penzionih fondova i drugih oblika kolektivnog investiranja, u Srbiji se još uvek oslanjamo na tradicionalne oblike štednje i investiranje, mahom kroz kupovinu nekretnina. Primera radi, u Americi više od polovine domaćinstava ulaže u akcije kompanija, dok u našoj zemlji to čini manje od jednog procenta. Ipak, trebalo bi imati na umu da se naše lokalno finansijsko tržište još uvek razvija.

Tako naspram tržišne kapitalizacije Beogradske berze od oko 3,6 milijardi evra, stoji kapitalizacija Ljubljanske berze od devet milijardi evra, ali i Londonske berze od 3,5 triliona britanskih funti ili Njujorške sa neverovatnih 25,6 triliona dolara.

Istorijski prosečni godišnji prinos američke berze za S&P 500 kompanija je 12,58 odsto u poslednjih 10 godina, što pretpostavlja da se dividende reinvestiraju. Prilagođeno inflaciji, desetogodišnji prosečni prinos na berzi, uključujući dividende, iznosi 9,52 procenta. Ovi podaci ukazuju na veliki potencijal za investiranje na tržištima kapitala u Srbiji i inostranstvu. Tome doprinosi rast broja investicionih fondova i banaka, koje olakšavaju trgovinu na berzama.

Takođe, naša država aktivno podstiče kompanije da izdaju korporativne obveznice, što privredu usmerava ka novim izvorima finansiranja i dodatno razvija finansijsko tržište.

Naravno, važno je razumeti da vrednosti na berzi mogu da variraju. Pre nego što počnete da trgujete, neophodno je da se upoznate sa pravilima, troškovima i redovno pratite poslovanje kompanija koje vas interesuju. Važno je da ostanete radoznali i otvorenog uma nastavite da se edukujete o ovoj i drugim važnim finansijskim temama. To je zasigurno najbolji način da iskoristite nove prilike i pametno investirate u svoju budućnost.

Biznis.kurir.rs