BEOGRAĐANKA PAZARILA U RUSKOM MARKETU: Čula da je jeftinije pa baš da vidi! Sve natrpano, kao neki magacin a evo koliko je izašlo
Foto: Youtube Printscreen, Gde kupiti

Većina dolazi zbog kućne hemije

BEOGRAĐANKA PAZARILA U RUSKOM MARKETU: Čula da je jeftinije pa baš da vidi! Sve natrpano, kao neki magacin a evo koliko je izašlo

Novčanik -

Kakve su cene u ruskim marketima koji se otvaraju po Srbiji, da li je jeftinije kako se priča i šta je tačno u ponudi.

Izgleda kao neki magacin, sve je natrpano, roba nije ni klasično zapakovana, ali je jeftinije – to su uglavnom prvi utisci onih koji su bili u nekom od ruskih marketa po Srbiji.

Ove radnje počele su da niču u našoj zemlji prvenstveno otkad je kod nas sve više ruskih državljana, otprilike kako je krenuo rat u Ukrajini.

Ali za početak treba znati – ruski market zapravo je pun srpske robe. Gotovo svi proizvodi su domaćeg porekla, s tim što su brendovi većini uglavnom šire nepoznati, a ima i onih iz Turske.

Koliko okvirno košta prosečna potrošačka korpa?

Većina dolazi zbog – kućne hemije.

„Evo meni već godinu dana traje ovaj tečni deterdžent za veš. Neverovatno je dobar i povoljan, 5,5 litara košta oko 500 dinara. Stvarno ga treba uzeti“, priča jedna gospođa za Novu.

Druga potvrđuje da se isplati uzeti kućnu hemiju u ruskom marketu, da ona redovno kupuje omekšivač za veš, koji je inače 134 dinara za pakovanje od 2 l.

ruski market
foto: Youtube Printscreen, Gde kupiti

Tečnost za pranje sudova od 5 l košta 237 dinara, a kaže i da redovno kupuje pek papir koji je 159 dinara.

„Hranu slabije uzimam. Feta im je, recimo, fantastična, ali mora da se utroši za par dana, a pakovanje je od kilo. Ja živim sama i to mi se ne isplati, hoće da se pokvari.“

S druge strane, redovno kupuje smrznute knedle sa šljivama.

„Toliko su ukusne da ih redovno u poslednje vreme dajem unucima kad mi dođu. Nemaju pojma da ja nisam pravila, a ja mudro ćutim.“

Jedna namirnica 5 puta jeftinija

Jedna namirnica, vrlo zdrava, u ruskom marketu u Beogradu jeftinija je pet puta nego u drugim radnjama. Posredi je kokosovo brašno. Pakovanje od 100 grama inače košta oko 130 dinara, a u ruskom marketu je 300 grama 83 dinara.

Ali kad su u pitanju oni osnovni proizvodi koje svi kupujemo, situacija je malo drugačija. I to treba obavezno imati na umu ako biste u kompletnu kupovinu u ruski market. Jednostavno klasična potrošačka korpa tamo deluje - polovično.

Jogurt od 1,5 litar ćete naći po ceni od 147, kajmak namaz od 470 g za 149 dinara. Jaja, 30 komada, koštaju 329 dinara, oslić 1 kg je 415 dinara.

Kilogram mlevenog mesa je 561 dinar, kilogram viršli 349 dinara, kilo pšeničnog brašna tip 400 je 52 dinara, sok od pomorandže od 2 l je 49 dinara, a flaša vode od 1,5 l je 28 dinara.

ruski market
foto: Youtube Printscreen, Gde kupiti

Pakovanje od pet sapuna košta 129 dinara, litarski šampon je 83 dinara, a toalet papir od šest troslojnih rolni je 155 dinara.

Ali zato nema hleba, mleka, pirinča, šećera, testenine, voća i povrća…

Kad se saberu ti osnovni proizvodi kojih ima u ponudi – jaja, jogurt, meso, voda, sok, riba, sapun, toalet papir, brašno, viršle, šampon – to izađe oko 2.300 dinara.

I mada ponuda nije potpuna, barem kad su u pitanju one osnovne namirnice, svakako jeste jeftinije nego na drugim mestima.

Evo na kraju jednog primera koji to jasno pokazuje, iako nije u pitanju osnovna namirnica koju svakodnevno jedemo – pistaći inače u proseku koštaju oko 2.200 dinara po kilogramu, a u ruskom marketu 500 g košta 749 dinara. Dakle, razlika u ceni po kilogramu je sasvim primetna.

Kurir.rs/Nova

Prenela: SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja