DNEVNICA 4.000 DINARA, SMEŠTAJ I HRANA OBEZBEĐENI Malinari dali oglase za berače: Uopšte se ne trude, nekad ne uberu ni minimum
Foto: RINA

DNEVNICA 4.000 DINARA, SMEŠTAJ I HRANA OBEZBEĐENI Malinari dali oglase za berače: Uopšte se ne trude, nekad ne uberu ni minimum

Novčanik -

Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike.

Oglasi za beračima već su preplavili društvene mreže i lokalne portale. Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade.

- Već smo dali oglas, kako bi ranije pronašli berače za ovu sezonu. Dnevnica je 4.000 dinara, a uz to imaju obezbeđenu hranu, smeštaj. Imaju sve uslove kao što ih imaju moji ukućani i ja. Iako cena maline još uvek nije poznata, mi naš rod ne želimo da prepustimo slučaju. Malina se mora obrati, a sa kakvom računicom ćemo i ostati kad platimo sve videćemo na kraju, kaže za RINU dugogodišnji malinar iz sela Prilike kod Ivanjice.

On još jednom ističe da je sve manje onih koji žele da beru malinu, iako je do pre samo 10 godina situacija bila potpuno drugačija i radnike nije bilo ovako teško naći. Deo roda obere i sam gazda i ukućani, a neretko radnici uprkos finoj zaradi ne ispune očekivanja.

- Ponekad se dešava da ljudi u berbu malina krenu kao da su krenuli na izlet u prirodu. Uopšte se ne trude, ne uberu nekad ni 50 kilograma što je neki minumum. Ja ono što kažem, ja sve ispunim i isplatu i uslove, ali često nisam dobijao adekvatnu uslugu zauzvrat. Jako teško je naći dobre berače u današnje vreme to je činjenica, dodaje sagovornik.

Berba malina počinje u junu i traje oko mesec dana, ukoliko se uzme u obzir da je dnevnica oko 4.000 dinara, lako se dolazi do zaključka da se za to kratko vreme može zaraditi natprosečna plata u Srbiji.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track